Miklós
-7 °C
2 °C

Űrszemét volt a meteorit

2005.02.03. 17:00
A Svájcban másfél évvel ezelőtt talált, égből lezuhant rögöt kezdetben meteoritnak gondolták. Az elemzések szerint viszont nagyobbrészt titán alkotja, vagyis inkább kiszolgált műhold maradványa lehet.
A svájci Muotatal területén minden jel szerint űrszemét csapódott be 2003 augusztusában. A mészkőhegységben dolgozó barlangkutatók mintegy 3 centiméteres, ismeretlen eredetű rögre bukkantak. Az elemzések szerint a különös jövevény alighanem emberkéz alkotta műhold maradványa.

Walter Imhof, az Arbeitsgemeinschaft Höllochforschung (AGH) munkatársa megerősítette az erre vonatkozó sajtóértesüléseket, írta az sda hírügynökség. A rögöt a berni természettudományi múzeumban vizsgálták meg.

Kiszúrta az idegen elemet

A furcsa meteoritot az AGH egyik kutatója találta a Silberenalp területén, a Pragel-hágó közelében. A szakértő első pillantásra megállapította, hogy a három centiméteres "kő" nem származhat a karszthegységből.

Az AGH úgy vélte, hogy meteoritról lehet szó, ezért a leletet eljuttatták a berni múzeumba. Az itt elvégzett elemzés meglepő eredménnyel járt: az objektum nem meteorit, mivel titán, némi vanádium és vas alkotja. A kutatók radioaktivitást nem tapasztaltak.

Mivel az űrkutatásban gyakran használnak titánt, a feltételezések szerint az idegen rög valamelyik kiszolgált és a légkörben elégett műholdból származhat. Más magyarázat nem igazán képzelhető el, jelentette ki Walter Imhof.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!