Vilma
-8 °C
3 °C

Bolygókat lakmározik az óriáscsillag

2003.09.18. 12:38
Ausztrál csillagászok szerint a Földtől húszezer fényévnyire található V838 Monocerotis óriáscsillag tavaly év elején tapasztalt fénykitörései annak a jelei voltak, hogy a csillag bekebelezte három bolygóját. Ilyen tevékenységet most sikerült először megfigyelni. A jelenlegi elméletek szerint ugyenz történik majd a Merkúrral és a Vénusszal, sőt lehet, hogy a Földdel is.
"Már korábban is feltételezték, hogy a csillagok felfalják a bolygóikat, de valószínűleg most figyeltük meg először ezt a tevékenységet" - mondta a New Scientistnek Alon Retter, a sidneyi egyetem munkatársa.

A V838 Monocerotis néven ismert óriáscsillag körülbelül húszezer fényévnyire található a Földtől. 2002 januárjában egy időre ez a csillag vált a Tejút legfényesebb égitestévé, ekkor hatszázezerszer volt fényesebb a Napnál. A V838 Monocerotis fényének elemzése azt mutatta, hogy a januári kitörés után még kétszer, februárban és márciusban ismétlődött meg a jelenség.

Ismétlődés

A csillagászok többféleképpen próbálták megmagyarázni a fényjelenséget. Eleinte úgy vélték, hogy az első robbanás valamiféle novakitörés lehetett, de ezt a megfigyelések végül nem igazolták. Más kutatók azt is feltételezték, hogy két csillag összeütközött, és ez okozta a kitörést.

De ez ismét csak nem magyarázta volna meg a bonyolult fénygörbét, mondta Retter. A kutatók - Retter és kollégája, Ariel Marom - ugyanis megfigyelték, hogy a három csúcsot kisebb, másodlagos csúcsok követték. Az ismétlődés arra utal, hogy mindhárom eseménynek ugyanaz volt az oka, magyarázta Retter. Az adatok nagy mennyiségű lítium és bárium jelenlétét is mutatják, ami a csillagászok szerint arra utal, hogy a csillag bekebelezett egy bolygót.

"A mi magyarázatunk, mely szerint a csillag elnyelt három bolygót, összeegyeztethető az égitest összes megfigyelt jellemzőjével" - mondta a csillagász. Retterék szerint a csillag fénykibocsátásának elemzése azt mutatja, hogy az egy vörös óriás volt, ami kitágult, és gyors egymásutánban bekebelezett három viszonylag nagy tömegű bolygót.

Damoklész kardja

"Elméletben ez a magyarázat rendben lévőnek tűnik" - mondta a New Scientistnek John Lattanzio, a Monash egyetem asztrofizikai központjának igazgatója. De szerinte a csillag túl forró volt ahhoz, hogy vörös óriás lehessen. "Valószínűleg azonban úton volt efelé, ez megfelelne a paramétereknek" - tette hozzá.

A jelenlegi elméletek szerint a Nap ugyanígy fel fogja falni a Merkúrt és a Vénuszt, amikor majd egymilliárd év múlva vörös óriássá változik. Az azonban nem egyértelmű, hogy mi lesz a Föld sorsa. "Az elemzésünk szerint, ha egy bolygót elnyel a csillaga, egy kitörés következik, majd a csillag tovább tágul. Szóval lehet, hogy a Földet is elnyeli majd a Nap, de ezt a feltételezést aprólékosan le kell még ellenőrizni" - mondta Retters.

Retter és Marom az ausztrál Királyi Csillagászati Társaság havonta megjelenő lapjában (Monthly Notices of the Royal Astronomical Society) teszi közzé elemzését.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!