Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Közeledik a Marshoz az amerikai szonda

2006.03.10. 11:30
Négyből két Mars-szondát elveszített az amerikai űrhivatal az elmúlt 15 évben. Az MRO is kritikus pillanatok elé néz, de ha péntek este minden rendben megy, boldogan csatlakozhat három másik, a bolygó körül keringő szondához, az amerikai Mars Global Surveyor-hoz és a Mars Odyssey-hez, illetve az európai Mars Express-hez.

Hamarosan héthónapos útjának legveszélyesebb szakaszába érkezik a NASA felderítő szondája, a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Az irányítók magyar idő szerint péntek este fél 11-kor beindítják a jármű hajtóművét, és megkísérlik bolygó körüli pályára állítani szondát, amelyet azért küldtek az űrbe, hogy adatokat gyűjtsön a Mars légköréről és a víz nyomairól, illetve hogy megfelelő leszállóhelyeket térképezzen fel esetleges további küldetések végrehajtásához.

#alt#
Így néz majd ki, ha odaér
Fuk Li, a NASA Mars-felderítő főosztályának vezetője "kijózanítónak" nevezte azt a tényt, hogy az űrhivatal az elmúlt tizenöt évben négy szondát próbált Mars körüli pályára állítani, de a járművek közül kettőt elveszített. A 125 millió dolláros Mars Climate Orbiternek például 1999-ben az okozta a vesztét, hogy a Lockheed Martin mérnökei méterekben, míg a NASA pasadenai csapata lábban-yardban-mérföldben számolták az adatokat. Nem csak a Mars-missziókat veszélyeztették primitív hibák - egy évvel később a Cassini-Huygens kettős küldetés paramétereinek kiszámításakor egyszerűen megfeledkeztek a Doppler-effektusról, ami kérdésessé tette a 3,3 milliárdos összköltségvetésű projekt végrehajthatóságát.

Kritikus percek

A tavaly augusztusban útnak indított MRO 498 millió kilométeres repülését viszont olyan pontosan számították ki a mérnökök, hogy a út utolsó szakaszra tervezett négy korrekciós hajtómű-beindításra már nem is volt szükség, és ezzel értékes üzemanyagot spóroltak meg a további feladatokra.

Bár számítási hibát ezúttal nem vétett a NASA, a több mint fél éve útnak indított MRO-val sem lesz könnyű dolga. A szonda hajtóműveit csütörtök este 27 percre beindulnak, hogy elliptikus Mars körüli pályára állítsák a járművet, de a repülésirányítók csak a manőver első 21 percében tudnak beleszólni a folyamatokba - ezután az MRO eltűnik majd a bolygó déli féltekéje mögött, és megszűnik kapcsolata a földi irányítással. Ha nem sikerül időben újrateremteni a kapcsolatot, a NASA nem tudja majd Mars körüli pályára állítani a szondát, közölte James Graf projektmenedzser.

Ha viszont sikerül a manőver, az MRO két másik amerikai és egy európai szondával - a Mars Global Surveyor-rel, Mars Odyssey-vel, illetve a Mars Express-szel - együtt kering majd a bolygó körül, a felszínen pedig ott lesz a Spirit és az Opportunity, amelyek 2004 januárja óta szántják szorgalmasan a marsi buckákat. Az új szonda hat új eszközt visz magával, köztük egy nagy felbontású kamerát és egy felszín alatti felderítésre használható radart, amellyel a víznyomokra vadászik majd a kétévesre tervezett küldetés alatt.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!