Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Mágneses vihar közeledik

2005.01.18. 15:27
Az új esztendő eddigi legerősebb mágneses vihara volt a szerdára virradó éjszakán, közölte Moszkvában a földmágnesesség kérdéseivel foglalkozó intézet.

A közlemény szerint a hétfőn történt nagy napkitörés hatására mágneses töltésű részecskék erős áradata indult el bolygónk irányába. A hétfői napkitörés volt a legerősebb 2003 novembere óta, akkora foltok keletkeztek ennek nyomán a Napon, mint a Föld átmérőjének tízszerese. A következő napokban további fellobbanások és kitörések várhatók.

A kitörések idejére elővigyázatosságból kikapcsolták a legfontosabb műholdak berendezéseit. Ezek működésének ideiglenes kiesése kisebb fennakadásokat okozhat az élet több területén, köztük a közlekedésben, a hírközlésben és a villamos hálózatok működésében. A bonyolult geomágneses helyzet miatt az emberi hiba valószínűsége is megnőtt. Így a fokozott naptevékenység és a mágneses vihar hatására megnőtt a rendkívüli helyzetek kialakulásának veszélye, a közlekedési rendszerek működésében nagyobb a szerencsétlenségek valószínűsége, figyelmeztetett a rendkívüli helyzetek minisztériuma.

Nincs veszélyben az ISS legénysége

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) kétfős legénysége számára fokozott készültséget rendeltek el az erős mágneses vihar közeledése miatt, közölte az orvosbiológiai kutatások moszkvai intézete. Ez azt jelenti, hogy a szokásosnál nagyobb mértékben kell ellenőrizni a fedélzeten a sugárterhelés mértékét, és Szalizsan Saripov orosz, valamint Leroy Chiao amerikai űrhajósnak az ISS sugárzás ellen leginkább védett részein kell tartózkodnia a mágneses vihar ideje alatt. Az intézet szakemberei ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nincs veszélyben a legénység egészsége, csupán óvintézkedésről van szó.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.