Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Houstonban vannak a Genesis romjai

2004.10.11. 11:23
A finom landolás helyett a sivatagba zuhant napszélszonda darabjait a NASA kutatói vizsgálják. A tisztogatásra van idő elég, mivel a minták évtizedekig megmaradnak jelenlegi állapotukban. Német kutatók eközben meteoritban mutatták ki a 4,6 milliárd éves nappor jelenlétét.
A múlt hét végén megérkeztek a houstoni Johnson űrközpontba a korábban lezuhant Genesis űrszonda napanyagot befogó ernyőjének maradványai. Nincs kétség afelől, hogy a megmentett több ezer mintából értékes információk szerezhetők, idézte az APA hírügynökség Eileen Stansbery, az atomkutatási részleg helyettes igazgatójénak szavait.

Mint emlékezetes, a Genesis szeptember közepén tért vissza a Földre, és kereken 320 kilométeres sebességgel csapódott a sivatagba. A súlyos fiaskó azért következett be, mert nem nyílt ki a visszatérő egység ejtőernyője. A szabadon zuhanó, teherautó-abroncs méretű szondát eredetileg helikopteres befogással óvták volna meg a szennyeződéstől.

Tisztítani próbálják

A becsapódás során diribdarabra tört a szilíciumból készült, arany és zafír bevonatú lemezek nagy része. A lemezek felszínén a szonda küldetése során több milliárd atom gyűlt össze, amelyek információt adhatnak a Naprendszer keletkezésével kapcsolatban.

Mivel a lemezek egy része a becsapódáskor sárral, sókkal és a külső védőburkolat részeivel szennyeződött, jelenleg a kutatók azért küzdenek, hogy a megfelelő tisztítási eljárást alkalmazzák, jelentette ki Stansbery.

Legmesszebb a Földtől

A tisztogatás miatt késik a kiértékelés is. A kutatást azonban nem sürgeti semmi, a minták akár évtizedekig változatlan formában maradhatnak.

A Genesis szonda több mint három évet töltött az űrben, és első alkalommal fogott be olyan anyagot, amely távolabb található a Földtől, mint a Hold. A teljes projekt költségei elérik a 260 millió dollárt.

Napszél a meteoritból

Amit amerikai kutatók méregdrága szonda segítségével reméltek begyűjteni, mainzi kutatók szerint a Földön is összeszedhető. Az 1990-ben a Szaharában talált Acfer 094 meteoritban jelentős mennyiséget találtak a Naprendszer 4,6 milliárd évvel ezelőtti kialakulásakor itt fortyogó csillagporból.

A kémiai kutatások Max-Planck intézetének kutatói a meteorit belsejében nagyobb mennyiséget találtak a csillagporból. A Der Spiegel beszámolója szerint a ritka anyag több mint tízezred részét teszi ki a meteorit tömegének.

Rendkívüli koncentráció

A kutatók az Astrophysical Journal Letters szaklapban arról számoltak be, hogy az ősi szilikát és spinell (magnézium-alumínium-oxid) magokat újszerű eljárással fedezték fel.

A Mainzban kidolgozott NanoSIMS ionmikroszonda képes volt kimutatni a meteorit anyagában a 100-600 nanométeres zárványokat. Eddig képtelenségnek számított, hogy meteoritban ilyen koncentrációban találjanak csillagport, emlékeztetett Peter Hoppe, az intézet kutatója.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.