Natália
-3 °C
8 °C

Új naprendszert találtak

2003.07.05. 10:50
Csillagászok találtak egy olyan bolygórendszert, amely minden korábban felfedezett csoportosulásnál sokkal jobban hasonlít a Naprendszerünkre. A tőlünk 95 fényévre lévő központi csillag körül keringő hatalmas méretű gázbolygó pályája nagyjából megegyezik a Jupiterével.
Eddig körülbelül száz olyan bolygórendszert fedeztek föl, amely valamennyire hasonlít a Naprendszerünkre, de mind közül ez mutatja a legtöbb hasonlóságot otthonunkkal. A legtöbb rendszerben vannak Jupiterre emlékeztető gázóriások, de ez esetben a bolygó és a központi csillag közötti 467 millió kilométeres távolság igencsak megközelíti a Jupiter és a Nap közötti 788 millió kilométeres távolságot. A hasonlóságok ezzel nem értek véget: az új bolygó hat év alatt, a Jupiter 12 év alatt tesz meg egy kört a csillag körül.

Az eddigi legjobb találat

A bolygórendszer középpontjában a HD 70642 elnevezésű csillag áll, amely szabad szemmel nem látható, de már egy egyszerűbb távcső segítségével is könnyen megtalálható a déli égbolton. A tőlünk mindössze kilencvenöt fényévnyire található gázbolygó atmoszférája, időjárási rendszere valószínűleg hasonlít a Jupiterére.

A felfedezésben nem az a legérdekesebb, amit megtudtunk, hanem amit sejtünk, hogy ott van, de még nem sikerült megtalálnunk, írta a BBC. A kutatók azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a most felfedezett rendszerben más bolygók is vannak, például olyan Földhöz hasonlítható sziklás égitestek, amelyek vagy a központi csillag, vagy a gázbolygó körül keringenek.

"Ez a legjobb találatunk az igazi Naprendszer-szerű bolygók keresésében" - mondta Hugh Jones, a Liverpool John Moores Egyetem munkatársa, aki részt vett a kutatómunkában. A csillagászok egy 3,9 méter átmérőjű ausztrál űrtávcsövet használtak.

Bátorító felfedezések

A felfedezések előtt a tudósok úgy vélték, hogy a világ többi bolygórendszere a Naprendszerre hasonlít: a négy Föld-Nap távolságon kívül hatalmas bolygók keringenek, azon belül pedig kisebb, sziklásabb égitestek. Kiderült azonban, hogy a feltételezés messze jár a valóságtól, a bolygórendszerek nagyon változatosak.

A felfedezés mindenesetre bebizonyította, hogy a Naprendszeren kívüli bolygók keresésére indított kutatások sikeresek, és ezzel bátorítani lehet a csillagászokat olyan technikák kifejlesztésére, amelyekkel kisebb, Földre hasonlító bolygókat is megtalálhatnak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.