Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Fotó készült a Mars holdjáról

2004.11.12. 12:22
Az európai Mars Express űrszonda elkészítette az eddigi legrészletesebb felvételeket a Mars nagyobbik, Phobos nevű holdjáról.
A Mars Express körülbelül 200 kilométer távolságból fotózta le a Mars Phobos nevű holdját, írta honlapján az Európai Űrügynökség (ESA). A felvételen a szabálytalan alakú, 27 kilométer hosszú és 19 kilométer széles égitest Mars felőli oldala látszik.

Ezek a legjobbak

#alt# A szonda egy tíz képből álló sorozatot készített, melyek segítségével meg lehet határozni a hold alakját, topográfiáját, színét, illetve forgási és keringési adatait is pontosítani lehet.

A Mars Express felvételének hét méter per pixel a felbontása, eddig ezek a legjobb minőségű képek, amik a holdról készültek. Az amerikai Viking szonda ugyan készített nagyobb felbontású képeket is, de azok nem voltak ennyire élesek, a szonda ugyanis közel és gyorsan repült el a hold mellett.

Félelem és rettegés

A Phobos (a hold neve görögül félelmet jelent) lassan, spirálvonalban közeledik bolygójához, amibe pár millió év múlva bele fog csapódni. A hold naponta háromszor kerüli meg a bolygót, és olyan közel van a felszínéhez, hogy a Mars bizonyos helyeiről nem is látszik. A hold most öt kilométerrel előrébb járt, mint ahol a számítások szerint lennie kellett volna, ez azt is jelentheti, hogy ahogy spirálvonalán közelebb kerül a Marshoz, mozgása gyorsul.

A másik hold, a Deimos (a szó jelentése görögül rettegés) körülbelül feleakkora, mint a Phobos, és távolabb kering a Marstól. Különböző elméletek vannak a Phobos eredetéről: van, aki úgy véli, a hold egy befogott aszteroida, mások szerint a Phobos és a Deimos egy valaha volt nagyobb hold darabjai.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!