Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Mini naprendszert alkothatnak a planemók

2006.06.09. 10:45
Túl könnyûek ahhoz, hogy csillagok legyenek, de sokkal nagyobbak, mint a legtöbb bolygó. Egy csillagászati kutatás szerint bizonyos forró, szabadon lebegõ égitesthalmazok akár mini naprendszert is alkothatnak.

A planemónak elnevezett égitestek a fiatal csillagokhoz hasonlóan kozmikus porlemezekbõl és gázból állnak össze. A csillagászok szerint a Föld és naprendszerünk többi bolygója is ezekbõl a lemezekbõl született, és bár a planemó ugyanebbõl az anyagból van, mégsem bolygó, ugyanis nem kering csillag körül, mint például a Föld a Nap körül.

Csecsemõ nap-rendszer

"Ezek az égitestek nem keringnek csillag körül" - mondta Ray Jayawardhana, a Toronto Egyetem munkatársa. A kutatócsoport négy újszülött planemót azonosított 450 fényévre a Földtõl, amelyek csupán néhány millió évesek. Mind a négyet kozmikus por veszi körül.

A planemók tömege sokszorosa a Jupiter óriásbolygóénak, de százszor kisebb, mint a Napé. A Toronto Egyetem kutatócsoportja szerint ezek az égitestek új játékosok a kozmikus színtéren, a jelenlegi sorrendben (holdak - bolygók - barna törpék - csillagok - fekete lyukak) kitöltik az ûrt a nagy tömegû csillagok és a nagy tömegû bolygók között. "Ezek vagy a legkisebb tömegû barna törpék, vagy az eddigi legnagyobb óriásbolygók" - mondta Jayawardhana. (A barna törpe olyan égitest, aminek túl kicsi a tömege ahhoz, hogy a belsejében magfúzió jöjjön létre, és így valódi csillaggá váljon.)

Élet a mini naprendszerben

Amikor a planemó fiatal, forrósága okán sokkal jobban hasonlít a csillagokhoz, de ahogy korosabb lesz, bolygószerû zsugorodás és hõmérsékletcsökkenés jellemzi, így idõvel akár mini-naprendszert is alkothat. Ráadásul a kutatócsoport szerint az élet kialakulása sem kizárt egy ilyen mini naprendszerben. Amennyiben egy holddal rendelkezõ fiatal planemóhoz mellékbolygója megfelelõ közelségbe kerül, átmenetileg olyan hõmérsékletû lesz, amelyben kialakulhat a víz, az élet alapvetõ forrása. Jayawardhana szerint ugyanakkor mindez elméleti feltételezés, az élet kialakulása ugyanis "bizonytalan folyamat".

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!