Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

A Plútó nem bolygó többé

2006.08.24. 17:21
Át kell írni a tankönyveket, mostantól ugyanis nem kilenc, hanem csak nyolc bolygó tartozik a Naprendszerbe. A világ csillagászai csütörtöki szavazásukon lefokozták a csillagrendszerünk peremén táncoló Plútót.

A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) prágai konferenciáján 2500 vezető csillagász történelmi szavazáson úgy döntött, hogy az 1930-ban fölfedezett Plútó nem bolygó többé, írta a CNN. Egy héttel ezelőtt még arra lehetett számítani, hogy a Plútó státuszát megerősítik, és hogy nem csökkenni, hanem éppenséggel bővülni fog a Naprendszerben lévő bolygók száma.

Kemény küzdelem volt

Felfedezésekor azért sorolták a bolygók közé a Plútót, mert azt hitték, akkora, mint a Föld. Jócskán tévedtek. Ennek ellenére több mint hetven évig bolygóként tartották számon, mert mindig volt egy felfedezés, amely javított a parányi jeges sziklagolyó megítélésén. Eleinte annyival is megúszta a Plútó, hogy a csillagászok nem ismertek más nagy objektumot a Neptunuszon túli zónában, a Naprendszerünk szélén lévő Kuiper-övben, és a kis bolygó 1978-ban megerősítette státuszát, felfedezték ugyanis egyik holdját, a Charont.


Annyira nem bolygó, hogy nem is látszik a képen (forrás: Iau.org)

Először a kilencvenes évek elején kezdték támadni a Plútót, mert kiderült, hogy közelében számos más égitest kering, és hogy pályája messze túlnyúlik a Naprendszeren. 1999-ben már olyan rossz helyzetben volt a Plútó, hogy a csillagászati uniónak külön közleményben kellett tudatnia a világgal: nem tervezik kirúgni a bolygók közül. Egy évvel ezelőtt a Hubble űrteleszkóp még mentőövet dobott a Plútónak - segítségével a csillagászok két új holdat fedeztek fel a bolygó környékén, a Nixet és a Hydrát - Michael Brown, a kaliforniai műszaki egyetem munkatársa azonban 2006 áprilisában megadta a kegyelemdöfést. A Kuiper-övben felfedezte a 2003 UB313 nevű, bolygó-típusú objektumot, és a mérések után kiderült, hogy az nagyobb, mint a Plútó.

Rossz pályát választott

A csillagászati konferencia szavazásán végül azért osztályozták le a Plútót, mert nem felel meg a bolygók új definíciójának. Eszerint azt az égitestet lehet bolygónak nevezni, amely egy csillag körül kell kering, de nem csillag, és elegendő tömege van ahhoz, hogy a saját gravitációja gömbölyűvé vagy közel gömbölyűvé formálja. Emellett egyedi pályájának kell lennie, ami a Plútóra nem igaz: hosszúkás pályája találkozik a Neptunuszéval.

A Plútó egy teljesen új kategóriába került, ezentúl hivatalosan törpebolygónak kell nevezni. Ebbe a kategóriába számos aszteroida és más égitest beletartozik majd.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.