Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Prágában fokozzák le aszteroidává a Plútót?

2006.08.14. 11:03
Egy prágai csillagászati konferencián akarják a szakértők egyszer és mindenkorra lerendezni a Plútóval kapcsolatos vitát. Az 1930 óta folytonos szakmai konfliktus megosztja a csillagászokat, sokak szerint ugyanis a Plútót mérete okán nem lehet bolygónak nevezni. És ha már a lefokozásról vitáznak, azt is megbeszélik, pontosan mi is teszi a bolygót.

A csillagászokat felfedezése, 1930 óta megosztja a Plútó státuszának kérdése, Naprendszerünk legtávolabbi bolygója ugyanis jelentősen kisebb, mint nyolc szomszédja. A vita két évvel ezelőtt új erőre kapott, amikor amerikai csillagászok találtak egy bolygó-típusú égitestet, a Xéna becenevű 2003 UB313-at.

Bolygó-definíció

A Kaliforniai Technológiai Intézet kutatócsoportja, Mike Brown, és kollégái több új égitestet is felfedeztek Naprendszerünk szegélyén, és az 1992 óta figyelt, objektumokban gazdag területet Kuipert-övnek nevezték el.

A prágai konferencián a csillagász-közönség arra törekszik, első ízben definiálja mit is jelent pontosan a 'bolygó'. A tanácskozásnak két eredménye lehet: vagy lefokozzák a Plútót, vagy hivatalosan felminősítik a Xénát, és akkortól tíz bolygó lesz a Naprendszerben. Az 1930-ban felfedezett Plútó átmérője 2360 km, a Xéna ennél nagyobb. A Hubble teleszkóppal lemért bolygó átmérője 3000 km.

A bolygók mérete
 • Föld: 12756 km
 • Mars: 6788 km
 • Hold: 3476 km
 • Xéna: 3000 km
 • Plútó: 2360 km
 • Szedna: <1600 km
 • Nyolc, kilenc vagy tíz bolygó?

  Az augusztus 14-én kezdődő kéthetes prágai konferencián háromezer csillagász és tudós dönt a Plútó sorsáról. Az egyezkedés kimenetele lehet az is, hogy az égitesteknek új osztályozási rendszert találnak ki a kutatók, és a jelenleg kilencedik bolygó más státuszt kap, mint nyolc társa.

  Utazás aggodalom nélkül?

  Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

  Európai körutazások

  Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.