Szabina
4 °C
12 °C

Tovább kutathatnak a Mars-járók

2004.03.10. 11:27
A NASA Mars-felderítő járművei akár 240 napig is kutathatnak a bolygón, ez jóval több az eredetileg tervezettnél.
A Mars-expedició mérnökei megvizsgálták a Spirit és az Opportunity energiatartalékait, és kiderült, hogy a vártnál sokkal jobb a helyzet. A roverek így jóval tovább, az eredetileg tervezett 90 helyett akár 240 napig is dolgozhatnak a bolygón, és még több érdekes követ és sziklát vizsgálhatnak meg.

Óvatos becslések

Steve Squyres professzor bejelentése műholdas kapcsolat segítségével hangzott el egy londoni Mars-konferencián. A küldetésen dolgozó csoport hozzátette, hogy az eredeti becslések a Mars környezetéről és a járművek teljesítményéről elég óvatosak voltak.

A Mars-járók akkumulátorait napelemek segítségével töltik fel, ezek a háromszög alakú panelek vízszintesen helyezkednek el a járművek oldalán, és eddig nagyon jól bizonyították hatékonyságukat.

Előnyös, hogy a Mars klímája az előzetes számításokkal ellentétben melegebb a vártnál, így gépek fűtésére kevesebb energiát kell fordítani. Az Opportunity számára ez különösen kedvező, hiszen a január 25-i landolásnál egy hiba következtében megsérült, és az energiaellátással gondjai támadtak.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!