Emánuel
3 °C
12 °C

Tizedik hóforduló a Marson

2004.11.05. 17:06
Hófordulót ünnepelt az amerikai önjáró robotgeológus ikerpár, amely a Marson barangolva igyekszik felderíteni a bolygó titkait: a Spirit tíz hónapja szállt le az égitestre.
A Spirit január 4-i landolását követően pontosan három hétre ikertestvére, az Opportunity a bolygó másik oldalán, jó tízezer kilométerre a Spirit leszállóhelyétől érte el biztonságban és épségben a Mars felszínét. (Ha gondolatban a földgömbre vetítenénk a két Mars-járó tartózkodási helyét, akkor a Spirit valahol az afrikai "bokszkesztyű" belső hajlatánál, a Guineai-öböl térségében, míg az Opportunity a Fidzsi-szigetektől valamivel északra lenne.)

Serénykednek

Az, hogy immár 10 hónapja kutatnak, önmagában is nagy siker, hiszen alapküldetésük időtartamát három hónapra tervezték. Most viszont, hogy már sokszorosan túlteljesítették a terveket, a földi irányítók egyre inkább bíznak abban hogy a két, hivatalos nevén Marsi Felderítő Jármű (Mars Exploration Rover) még legalább fél esztendeig ontja a Földre a tudományos adatokat és fényképeket a Marsról.

A Spirit mostanra több mint három kilométerre távolodott el leszállóhelyétől, és egy dombvonulat, a Columbia Hills megmászásának vágott neki, míg az Oportunity 1600 métert tett meg, és jelenleg egy kisebb labdarugó-stadion mérető kráter mélyén serénykedik.

Ez a két távolság a Földön tíz hónap alatt nem lenne éppenséggel fényes teljesítmény, ám a marsi körülmények között az. A két robot nagyon lassan és nem folyamatosan halad, hanem mintegy óvatosan araszolgat előre automatikus navigációs rendszerének utasításait követve.

Nem önfeledt száguldozás

A Mars-járó egy szuszra 10 másodpercen keresztül gurul másodpercenkénti 5 centiméteres sebességgel, azaz mintegy fél métert tesz meg, majd megáll. Ekkor két veszélyérzékelő kamerája felvételt készít az eléje táruló területről, és a rover számítógépe ebből előállít egy digitális térbeli modellt, amely alapján a komputer külön-külön vizsgálja a kiemelkedések, a meredekség valamint a felszíni érdesség mértékét, és megbecsüli az áthaladás veszélyességi szintjét.

Ezután követezik a kiválasztott célpont felé vezető lehetséges útvonalak meghatározása, majd azok veszélyforrásainak a számba vétele. Végül a számítógép kiválasztja azt az útvonalat, amely a célpont felé vezet és minimális veszélyt jelent a szerkezet számára. A rover ezt követően ismét elindul, és az egész folyamat kezdődik elölről.

Ugyanakkor fontos szempont az is, hogy a Mars-járóknak nem az önfeledt száguldozás a célja, hanem a tudományos szempontból érdekesnek ígérkező kövek, szikladarabok, kőzetágyak vizsgálata. Így néha egy-egy kiszemelt céltárgyuknál akár napokat is elidőznek a robotlaboratóriumok.

Kényszerpihenő

A Spirit a múlt hónapban lesántult, hat kereke közül az egyik felmondta a szolgálatot. A földi irányítás töri a fejét a hibaelhárításon. A rover többi műszere kifogástalan állapotban van, de magát a Spiritet átmenetileg kényszerpihenőre fogták.

Az Opportunity viszont szinte kicsattan az egészségtől. Esetében az okoz fejtörést, hogy miért emelkedett meg hirtelen energia-felvevő képessége. A valószínű ok az, hogy - mivel a Mars-járó egy kráter lejtőjén tartózkodik, tehát nem vízszintes, hanem ferde testhelyzetben van - napelemtáblái így a legideálisabb dőlésszögben fekhetnek neki a Nap sugarainak. A két Mars-jármű működéséhez szükséges energiát ugyanis a Nap szolgáltatja. Másik elképzelés, hogy esetleg valami rejtélyes jelenség lesöpörte az Opportunity napelemtábláira hónapok alatt lerakódott port.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.