Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Nincs magyarázat a fényesedő Sarkcsillagra

2004.06.03. 10:30
A Polaris csillag fénye körülbelül négynaponta kismértékben növekszik, majd csökken. Az ókori feljegyzéssekkel összevetve viszont kiderült, hogy az átlagos fényessége is többszöröse már a korábbinak.
Julius Caesar kétezer éve állítólag kijelentette, hogy olyan állandó, mint a Sarkcsillag. Ez akkor nem volt több puszta hencegésnél, a Sarkcsillag viszont csillagászok szerint 250 százalékkal lett fényesebb az elmúlt két évezred alatt. A jelenségre egyelőre nincs magyarázat.

"Nem szabadna ilyen gyorsan ilyen fényessé válnia. A Polaris nem viselkedik az elvásároknak megfelelően. Kicsit rémisztő ez az egész" - idézte az SMH.com.au híroldal Edward Guinan, a pennsylvaniai Villanova egyetem csillagászának szavait.

A kutatók előtt nem titok, hogy a Sarkcsillag nem konstans, viszont ezzel rendszerint teljesen más jelenségre utalnak. A Polaris csillag fénye körülbelül négynapos ciklus mentén kismértékben növekszik, majd csökken.

Ptolemaioszig

A mostani vizsgálatok viszont a csillag általános fényességének elmúlt 2000 évben tapasztalt változását kívánták feltérképezni. Guinan és kollégái elmerültek a régi feljegyzésekben, visszakeresték a csillagkatalógusokat egészen a Ptolemaiosz által a második században összeállított példányig.

A korábbi feljegyzések és a modern megfigyelések összevetésével a csillagászok meghatározták a Polaris valódi fényességét. Az olasz kutatók eredményeikről az amerikai csillagászati társaság denveri konferenciáján adtak tájékoztatást.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.