Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Mutáns gombák támadtak az űrállomásra

2005.09.22. 14:03
Kapcsolódó cikkek (1)
A nemzetközi űrállomáson 18 féle baktérium és gomba telepedett meg. A Földre visszahozott és kitenyésztett mintákban olyan mutánsokat is találtak, amelyek műanyag és alumínium fogyasztására specializálódtak. A jövőben e mikrobákkal tesztelik az űrhajókra tervezett berendezéseket.

Az ISS nemzetközi űrállomást megtámadó mutánsokat technofilnek nevezik, és ezek jelentik a legnagyobb potenciális veszélyt, mivel műanyag és alumínium fogyasztásra álltak át, így tönkretehetik az űrállomás műszereit. A vizsgálatok nyilvánvalóvá tették: az űrkonstruktőröknek baktérium- és gombarezisztens anyagokat kell használniuk, és fellövés előtt alaposan csírátlanítaniuk kell a berendezéseket.

Mint arról az Elementy.ru című, orosz nyelvű tudományos honlap beszámolt, a moszkvai Lomonoszov Egyetem biológiai tanszékének és az Orosz Tudományos Akadémia biokémiai intézetének munkatársai speciális mintagyűjtőket készítettek, s az űrhajósok a hazaindulás előtt mintát vettek az űrállomás jellegzetes felületeiről. A földet érés után két órával a biológusok megkezdték a minták kitenyésztését.

Érdekes módon mesterséges körülmények között a baktériumok és gombák olyan műanyag felületeken is megtelepedtek, ahol a Földön általában nem fordulnak elő.

Életveszélyes a technofília

Az űrállomás berendezéseit azok a Föld talajában lakó baktériumok veszélyeztetik, amelyek a természetes anyagok fogyasztásáról átálltak a technika elemésztésére, vagyis technofillá váltak. A tudósok azt tapasztalták, hogy a gombatelepek váladéka egy hónap alatt átrágja a polietilén szálakat, és három hónap alatt végez az alumínium-mangán ötvözettel is. A rongáló hatást az élő sejtek által kiválasztott szerves savak és enzimek váltják ki.

A Föld körül keringő űrállomásokon megtelepedett mikroorganizmusok leginkább a hosszú távú űrexpedíciók elektromos berendezéseit fenyegetik. A tudósok javaslatára a továbbiakban az azonosított űrmikrobák élő sejttenyészetével próbálják majd ki az újonnan tervezett műszereket.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!