Auguszta
4 °C
22 °C

Csak képzelődés volna a sötét anyag?

2004.02.05. 16:02
A háttérsugárzásban mért különbségeket brit kutatók szerint galaxis-halmazok is okozhatják, és a kialakuló minta az eddigi sejtésekkel szemben nem az univerzum korai időszakát tükrözi vissza. Vagy ha mégis, akkor csak alaposan eltorzítva.
A sötét anyag és a sötét energia pusztán a csillagászok, űrkutatók és asztrofizikusok elméjében létezik? Brit kutatók eredményei megkérdőjelezik a háttérsugárzás mért adataiból levont hagyományos következtetéseket.

A mikrohullámú kozmikus háttérsugárzás Nobel-díjas felfedezői, Arno Allen Penzias és Robert Wilson munkássága alapján 1978 óta világszerte kutatók próbálkoznak azzal, hogy kifürkésszék az ősrobbanás visszhangjának tekintett háttérzajt.

Passzolt az elméletbe

A műszaki lehetőségek javulásával az utóbbi években egyre pontosabbá váltak a mérések. Elkészültek a háttérsugárzás térképei, amelyek igazolni látszottak azokat az elméleteket, hogy a látható csillagok és galaxisok mellett nagy mennyiségű sötét anyagnak és energiának is léteznie kell.

A brit Durham egyetemen Tom Shanks és munkatársai most a NASA WMAP műholdjának adatai alapján megkérdőjelezik ezt az összefüggést. A brit kutatók meglátása szerint a háttérsugárzás finom különbségei, az úgynevezett ripples (hullámok) nem a korai univerzumban keletkeztek.

Ehelyett a galaxishalmazok között elhelyezkedő forró gázok okozzák a egyenetlen mintázatot. Ha ez így van, a jelenleg elfogadott elméleteket alaposan át kell dolgozni, vagy le kell selejtezni, emlékeztet az Universe Today híroldal.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Teneriffe - Loro Park

Teneriffe és Spanyolország legmagasabb pontja a Teide ami a hasonló nevű Nemzeti Parkban terül el.