Judit
-2 °C
8 °C

Forró lehet a sötét anyag

2006.02.07. 10:15
Brit csillagászok első alkalommal tudták meghatározni a sötét anyag néhány fizikai tulajdonságát. A különleges matéria hiába alkotja az univerzum túlnyomó részét, valódi mibenléte a modern tudomány egyik legnagyobb kihívása.

A sötét anyag láthatatlan a hagyományos távcsövek számára. A kutatók viszont egybehangzóan állítják, hogy léteznie kell. A Cambridge-ben működő csillagászai intézet kutatóinak most sikerült meghatározni, hogyan helyezkedik el a térben a sötét anyag, és mekkora lehet a "hőmérséklete".

"Ez az első nyom arra vonatkozólag, hogy mi lehet ez az anyag. Első alkalommal látjuk a fizikai tulajdonságait" - idézte a BBC News Gerry Gilmore professzor szavait.

A tudomány rendkívül tájékozott a protonok és neutronok alkotta hétköznapi barion-anyag (Barionic matter) mibenlétével kapcsolatban. Viszont nagy nehézségekbe ütközik leírnia a kozmoszt nagyobbrészt alkotó sötét anyagot.

A csillagászok nem képesek közvetlenül felfedezni a sötét anyagot, mivel nem bocsát ki fényt vagy más sugárzást. A jelenléte viszont érzékelhető a galaxisok forgásán. Az ezeket alkotó csillagok ugyanis olyan gyorsan haladnak, hogy a hagyományos fizikai elvek szerint szét kellene repülniük, hacsak nem tartja őket fogva valamilyen láthatatlan anyag gravitációs vonzása.

Nagyon megfigyelték

Az ilyen megfigyelések alapján feltételezik, hogy a sötét anyag az univerzum tömegének több mint 95 százalékát adja. Most a cambridge-i kutatók új információkkal szolgáltak ezen a téren, amikor 12 törpegalaxist vizsgáltak, amelyek a Tejút szélét szegélyezik.

A világ legnagyobb távcsövein, köztük a chilei Very Large Telescope berendezésen több száz órányi kutatási időt vásároltak, hogy részletes 3D térképet készítsenek a galaxisokról. A vizsgálatok során a csillagok mozgása alapján igyekeztek a sötétanyag viselkedésére következtetni, illetve a súlyát pontosan megmérni.

Mintegy 7 ezer egyedi mérés segítségével a kutatók végül arra jutottak, hogy a megvizsgált törpegalaxisok mintegy 400-szor több sötét anyagot tartalmaznak, mint hétköznapi anyagot.

Sokkal forróbb

"A sötét anyag eloszlása köszönő viszonyban sincsen azzal, ami mostanáig a szakirodalomban olvasható volt a témában" - jelentette ki Gilmore. Hatalmas mennyiségben van jelen, akár a nap tömegének 30 milliószorosát is elérheti.

"Úgy tűnik, hogy 300 parsecnél (1000 fényévnél) kisebb helyet nem tud elfoglalni, az anyag egyszerűen nem engedi. Ez egyben utal a részecskék másodpercenként mintegy 9 kilométert elérő sebességére. Túl gyorsan mozognak ahhoz, hogy kisebb térbe lehessen őket tömöríteni. Ez az első tulajdonság a létezésen kívül, amit fel tudtunk deríteni" - jelentette ki a kutató.

A sebesség nagy meglepetésnek számít. A jelenlegi elméletek szerint a sötét anyag részecskéi hidegek, másodpercenként alig néhány millimétert mozognak. Az új eredmények szerint viszont forróak, elérhetik a 10 ezer fokot.

Ha ez a hőmérsékleti adat helytálló, annak rendkívüli következményei vannak a titokzatos részecskék utáni kutatásra. A forróbb sötét anyag nehezebbé teszi a kisebb galaxisok kialakulását, de javítja a legnagyobb struktúrák esélyeit, jelentette ki Bob Nichol, a Portsmouth egyetem kozmológiai és gravitációs intézetének professzora.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.