Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Szerdán elindulhat a Spirit

2004.01.12. 11:23
Az amerikai űrkutatási hivatal munkatársai vasárnap bejelentették, hogy a Marsra küldött űrjármű csak szerdán kezdheti meg a bolygó felfedezését. A Boston Globe információi szerint a kutatók a beérkező fotók alapján döntöttek az újabb pihenőnap beiktatása mellett.
Az űrjármű középső kerekeit tartó kábeleket elvágták, tehát a Spritet már csupán egyetlen kötél rögzíti a leszállóegységhez, de hamarosan ezt is elmetszik. A tudományos műszereket tartó robotkar már a jármű előtt lengedez, utazási pozícióban várva az indulást. A Spirit nagyon jó állapotban van, és igen sok energiával rendelkezik a küldetések ellátásához, mondta Arthur Amador, a küldetés irányítója egy sajtótájékoztatón.

Időigényes munka

Fotó: EPA/NASA
A Mars felszínére legördülő robotjármű néhány napig ismét állni fog, mivel a tudósoknak ennyi időre van szükségük a kémiai és ásványtani kutatások elvégzéséhez. A Spirit a második legjobb útvonalon, nyugati-északnyugati irányban hagyja majd el a leszállóegységet, mert így elkerülhető, hogy belegabalyodjon a légzsákokba.

Az összesen 820 millió dollárba kerülő küldetés másik szereplője, az Opportunity Mars-járó várhatóan január 24-én érkezik meg a bolygó szemközti oldalára. Mindkét jármű körülbelül három hónapig lesz működőképes.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!