Emőke
8 °C
19 °C

A Spirit befejezte küldetését a Marson

2004.04.06. 11:17
A kilencvenedik Marson töltött nap után a Spirit hétfőn befejezte azokat a feladatokat, amelyeket a NASA elengedhetetlennek tartott a sikeres küldetéshez. Hamarosan a másik marsjáró, az Opportunity is teljesíti megbízatását a vörös bolygón.
"A Spirit befejezte a küldetés rá szabott részét és az Oppurtinitynek sincs már sok hátra" - nyilatkozta a CNN-nek Mark Adler, a 820 millió dolláros Mars-misszió menedzsere. A sikeres küldetés követelményei között szerepelt, hogy az egyik rover legalább 603 métert (1980 lábot) tegyen meg, és ezt a feltételt a Spirit a szombati nap folyamán teljesítette. A járművek színes sztereopanoráma képeket készítettek a vörös bolygó felszínén, és legalább nyolc területet térképeztek fel aprólékosan.

Többet ment a tervezettnél

A NASA technikai és egyéb problémákra hivatkozva a misszió teljes időtartamának egyharmadában nem működtette a járműveket. A Spirit két és fél hétig állt számítógép memóriaproblémái miatt, de ennek ellenére a tervezetthez képest több időt töltött munkával. Adler szerint ahhoz, hogy az Opportunity az összes célfeladatát teljesítse, további húsz napot kell a vörös bolygón tartózkodnia.

A menedzser a CNN-nek azt is elmondta, hogy a NASA kiterjeszti a küldetést szeptemberig. Amennyiben a robotok tovább működnek, a NASA sugárhajtóművekkel foglalkozó laboratóriuma (Jet Propulsion Laboratory) újabb összegeket fordít a projekt folytatására.

Folytatódik a misszió

Csütörtöktől az amerikai űrhivatal megkezdi a marsjárók szoftvereinek frissítését. Az új program célja, hogy a Spirit napról napra nagyobb távolságokat tegyen meg, önállóan navigáljon, s ezáltal segítsen az Opportunitynek az éjszakai energiamegtakarításban.

A Spirit több bizonyítékot is talált arra vonatkozólag, hogy a vörös bolygón egykor tavak és tengerek hullámoztak. Január 3-án a Gusev-kráter vulkáni eredetű kőzetének vizsgálatát követően a tudósok megállapították, hogy egykor tó volt a kráterben. Ezzel párhuzamban az Opportunity által talált minták kőzettani és kémiai elemzései nyomán világossá vált, hogy a szonda leszállási helyét, a Meridiani Planumot övező kőzetek csakis állóvízben keletkezett üledékek lehetnek.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.