Miklós
-7 °C
2 °C

Sikeres volt az első magánűrrepülő tesztje

2003.08.14. 09:19
Probléma nélkül lezajlott a magánfejlesztésben készült SpaceShipOne első önálló tesztrepülése a Mojave-sivatagban. A várakozások szerint a könnyűszerkezetes gép 100 kilométeres magasságba is képes lesz eljutni. A cél az űrturizmus megteremtése.
A SpaceShipOne-t (SS1) a White Knight nevű ikerépítésű, turbojet-motoros repülőgép emelte a levegőbe. Az űrrepülőt 14 300 méteres magasságban, 194 kilométeres óránkénti sebességnél választották le. Az SS1 hajtóművek nélkül elvitorlázott egy sivatagi légibázisig, ahol a pilóta biztonságosan landolt vele.

A gépet a kaliforniai Scaled Composites nevű cég építette. A cég a tesztrepülésről azt nyilatkozta, hogy az SS1 a várakozásoknak megfelelő pontossságal üzemelt, írta a New Scientist. A tesztpilóta korábban csak a földön, szimulátoron gyakorolt, de a jelentése szerint a gép a valóságban is jól irányítható.

Három perc súlytalanul

Az SS1 és a White Knight, mögöttük egy megfigyelő gép
A Scaled Composites egyike az X-díjra pályázó vállalatoknak. A díjat az a magáncég kaphatja meg, aki száz kilométeres magasságba tud juttatni egy ember vezette gépet, és ezt két héten belül meg is tudja ismételni.

A könnyűszerkezetes gépet április 18-án mutatták be, az SS1-es és a White Knight első tesztrepülése május 20-án volt. A csütörtöki volt az első alkalom, hogy az SS1 egyedül repült.

A Scaled Composites elképzelései szerint az éles repülés során a White Knight 15 000 méter magasságba juttatja majd az SS1-et, ami lekapcsolódás után begyújtja a hibrid rakétahajtóműveit, és 100 kilométeres magasságba emelkedik. A legfeljebb három fős legénység körülbelül három percig élvezheti a súlytalanságot, utána a gravitáció újra a Föld légkörébe vonzza a gépet.

Előre az űrturizmusért

Visszatéréskor az SS1 forgószárnyai úgy helyezkednek el, hogy leereszkedéskor a gép hasa lefelé nézzen. Így kisebb a lassulás, úgyhogy a legénységnek csak a viszonylag elviselhető 5 g-t kell kibírnia. Később a szárnyak újra a helyükre csúsznak, így a gép hagyományos módon le tud szállni.

A Scaled Compositest az elismert űrrepülő-fejlesztő, Burt Rutan alapította, aki leginkább a nagy magasságban, nagy távolságokra repülő gépeiről, például a Voyagerről ismert. A cég nem hozta nyilvánosságra a fejlesztés költségét, de az vélhetően meghaladja a díjjal elnyerhető összeget.

Rutan elmondta, hogy a hosszútávú céljuk az űrturizmus megteremtése, de azt nem árulta el, hogy mikorra várható az SS1 első éles űrrepülése.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.