Zalán
9 °C
19 °C

Metáneső táplálja a Titán folyóit

2005.01.21. 13:50
A kutatók pénteken Párizsban számoltak be a Huygens által visszaküldött képek elemzésének első eredményeiről. Eszerint metáneső zuhog a Szaturnusz holdján.

Az űrkutatók pénteken, Párizsban közölték a nyilvánossággal azokat az eredményeket, amelyeket a Huygens űrszonda adatainak elemzésével kaptak, írja a BBC. A szonda január 14-én hatolt át a hold átlátszatlan légkörén, és azonnal megkezdte az adatok és képek továbbítását.

A Titánon is esik

titan
Tekintse meg képeinket!
"Bizonyítékaink vannak arra, hogy a Titánon a földi folyamatokhoz hasonló tényezők léteznek, van például eső, erózió, és különféle egzotikus anyagok lemorzsolódása is" - fogalmazott Marty Tomasko, a kutatócsoport egyik tagja. A misszió tudósai szerint ezek a folyamatok jelenleg is zajlanak.

A szonda képein a Titán felszínén folyómederszerű vágatok láthatók, amelyeket az elemzés szerint bizonyíthatóan a folyékony metán vájt ki. "Néhány centiméteres folyadékot találtunk a felszínen. Ebből arra következtettünk, hogy a leszállás helyszínén nem sokkal a landolás előtt esett" - mondta Tomasko.

Szezonális esőzések

John Zarnecki, a kutatás vezetője hozzátette, hogy műszereik azonnal érzékelték a metánömlést, ahogy a Huygens a felszínre érkezett, de eddig ismeretlen az a forrás, ahonnan a metán származik, és újra és újra feltör.

Az elemzés során az is kiderült, hogy a képeken látható sötét területek a Titán felszínén található szmogrészecskékből álló ködöt mutatják, illetve az is, hogy az esőzések valószínűleg szezonális jellegűek.

Technikai hiba

titan
Klikk a képre!
Egy héttel ezelőtt a Huygens landolása idején a szondát óránként 20 ezer kilométeresről 20 kilométeres sebességre kellett fékezni. Mivel a Titán atmoszférája átlátszatlan, az utolsó pillanatig nem lehetett tudni, hogy milyen is pontosan a felszín, szilárd talajt ér vagy folyékony gázokba merül-e a szonda.

Az ESA irányítóközpontjában jelen lévő kutatók és vendégek első kézből tudhatták meg, hogy mind a hat tervezett kísérletet sikerült végrehajtani, most pedig az adatok kiértékelése következik. Adódott viszont egy műszaki probléma, a két átviteli csatorna egyike nem volt képes adatokat továbbítani. Az ESA szerint ez a képek egy részén túl csupán az egyik kísérletet érintette.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.