Judit
-2 °C
8 °C

Vulkáni tevékenység a Titánon

2004.11.10. 17:37
A Cassini amerikai űrszonda felvételei szerint a Szaturnusz legnagyobb holdján vulkáni tevékenység figyelhető meg. A Cassini 230 négyzetkilomért térképezett fel a hold felszínéből, és szokatlanul fényes foltokra is bukkant. A Huygens leszállóegység januárban ereszkedik le a földi őslégkörre nagyban emlékeztető atmoszférába.
A Cassini amerikai űrszonda kimutatta, hogy a Titánon, a Szaturnusz legnagyobb holdján vulkáni tevékenység van. Az űreszköz október 26-án 2494 kilométerre közelítette meg az égitestet, és eközben radarberendezésével pásztázta a felszínt.

Fényes foltok

Szokatlanul fényes foltok is láthatóak a radarfelvételeken, és ezekből a kutatók arra következtetnek, hogy egyfajta kriovulkanizmus játszódik le a Titánon, azaz a kéreg alatti olvadt anyag a felszínre tör. Ez az anyag iszapszerűen folydogál, de nyilván nem megolvadt kőzet, tekintve, hogy aTitánon igen hideg van, az átlaghőmérséklet mínusz 178 Celsius-fok. Így nagy valószínűséggel jeges vulkáni massza halad előre.

A Titánt a következő években többször is megközelíti a Cassini, amelyet 1997 októberében indítottak a bolygóhoz, hogy vizsgálja a Szaturnuszt és környezetét. A Titán mellett más Szaturnusz-holdakkal is találkozik, de a kiemelt célpontja a Titán lesz. Ez az égitest a Naprendszer egyik legtitokzatosabb holdja, barnás narancssárga színű, és még a földinél is sűrűbb légkörbe burkolózik.

Sűrű légkör

A Cassini több mint negyvenszer halad el a Titán mellett. Eközben feltérképezi a felszínét. A mostani megközelítéskor az űrszonda 120 kilométer széles és majd 2 ezer kilométer hosszú sávot pásztázott végig, és sikerült 230 négyzetkilométernyi területet alaposan felmérnie. A radarképeket az Amerikai Asztronautikai Szövetség idei éves közgyűlésén hozták nyilvánosságra a héten.

A 4 évesre tervezett tudományos program kétségtelenül legizgalmasabb része január közepén következik el. A Cassini útitársa, a Huygens európai fejlesztésű leszállóegység 15-én behatol a hold sűrű légkörébe, és mintegy két és fél órán át ereszkedik le a Titán felszínére, közben mér, anyagmintákat gyűjt, és fényképez. Ezt követően sima leszállást kísérel meg, és ha ez sikerül, a Titán lesz a Hold, a Vénusz, a Mars és az Erosz kisbolygó után az ötödik égitest, amelyre ember alkotta szerkezet épségben eljutott.

Magyar műszerek

A Huygens a Szaturnusz-hold felszínén a remények szerint még néhány percig, de lehet, hogy akár fél óráig át folytatja a Titán titkainak a feltárását, és adatait a Cassinin keresztül juttatja el a földi irányítóközpontba. A Titánon az uralkodó elem a nitrogén és a metán. Ez az összetétel nagyon hasonlít a Föld őslégkörére, ami azt sugallja: az sem kizárt, hogy a Titánon létezik az élet valamilyen kezdetleges formája.

A páratlan méretű nemzetközi vállalkozásnak magyar vonatkozása is van: a budapesti Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet (RMKI) szakemberei is hozzájárultak a Cassinin elhelyezett 12 tudományos berendezés közül kettő kifejlesztéséhez, és ennek nyomán a Földre juttatott adatok kiértékelésében magyar szakemberek is részt vehetnek majd.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!