Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Űrállomáson van az űrturista

2005.10.03. 10:22
Megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra az új legénység, és hamarosan visszatérhet a Földre Szergej Krikaljov, aki az életéből már több mint két évet az űrben töltött.

Sikeresen összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással (ISS) hétfőn, két nappal bajkonuri felbocsátása után az amerikai űrturistát szállító Szojuz TMA-7 űrhajó, jelentette be az űrrepülést irányító moszkvai központ. Gregory Olsen amerikai tudós húszmillió dollárt fizetett azért, hogy ő legyen az űrállomás harmadik amatőr vendége.

Két útitársa - William McArthur amerikai és Valerij Tokarjev orosz kozmonauta - azzal a céllal utazik az ISS-re, hogy felváltsa az űrállomáson dolgozó nemzetközi személyzetet. Az orosz Szergej Krikaljov, valamint az amerikai John Phillips, aki idén április óta tartózkodik a világűrben, október 11-én tér vissza a Földre, az űrturista Olsennel együtt. William McArthur és Valerij Tokarjev a tervek szerint fél évet tölt az állomáson.

Szergej Krikaljovot 1985-ben választották ki az űrhajósnak jelentkezők közül, alapkiképzését pedig 1986-ben fejezte be. Kétszer járt a Mir űrállomáson, kétszer repült amerikai űsiklókkal, és ő volt az utolsó szovjet űrhajós, és 2000-ben tagja volt az ISS első legénységének is. Az orosz űrhajós mindenkinél több időt töltött a világűrben: augusztusban döntötte meg a korábbi 747 napos, 14 órás, 14 perces és 11 másodperces rekordot, amelyet az orosz Szergej Avgyejev tartott hat évig, és nyolcszáz napos csúcsot jegyez majd visszatérésekor.

Az orosz űrügynökség - a Roszaviakozmosz - 2001 áprilisában küldte fel az az első űrturistát Dennis Tito amerikai milliárdos személyében, akit szinte napra pontosan egy évvel később, 2002 áprilisában Mark Shuttleworth dél-afrikai informatikus-vállalkozó követett. Olsenhez hasonlóan Tito és Shuttleworth is 20 millió dollárt fizetett az utazásért.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!