Ágnes
-13 °C
0 °C

Indítóállásban az űrturista rakétája

2005.09.29. 12:37
Az indítóállásra helyezték csütörtökön a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőterén azt a Szojuz-hordozórakétát és az azonos nevű űrhajót, amely október elsején, szombaton három kozmonautával, köztük egy amerikai űrturistával a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) indul.

Gregory Olsen amerikai tudós húszmillió dollárt fizetett azért, hogy ő legyen az űrállomás harmadik, amatőr vendége. Két útitársa, William McArthur amerikai és Valerij Tokarjev orosz kozmonauta azzal a céllal utazik az ISS-re, hogy felváltsa az űrállomáson dolgozó nemzetközi személyzetet. Az orosz Szergej Krikaljov, valamint az amerikai John Phillips, aki idén áprilisa óta tartózkodik a világűrben, október 11-én tér vissza a Földre, Olsennel, a harmadik utassal együtt.


Klikk a képre!

Bajkonurban csütörtök hajnalban láttak hozzá a mérnökök ahhoz, hogy vasúton az indítópadhoz szállítsák a 30 tonnás, 50 méter hosszú Szojuz hordozórakétát. A közel két órai vontatást követően függőleges állásba helyezték az űreszközt, majd ellenőrizték annak elektromos és mechanikai rendszereit. A rakétát pénteken töltik fel üzemanyaggal.

A Columbia amerikai űrsikló 2003. február 1-jei felrobbanása óta az ISS személyzetének rendszeres cseréje és az űrállomás utánpótlása orosz űrhajókkal történik. A Discovery űrsikló ugyan ez év júliusában kikötött az ISS-en, de a külső üzemanyagtartály szigetelésén útközben keletkezett problémák miatt nem lehet tudni, hogy mikor indulhat újra amerikai űrrepülőgép a Nemzetközi Űrállomásra.

Az orosz űrügynökség (Roszaviakozmosz) 2001 áprilisában küldte fel az ISS-re az első űrturistát Dennis Tito amerikai milliárdos személyében, akit szinte napra pontosan egy évvel később, 2002 áprilisában Mark Shuttleworth dél-afrikai informatikus-vállalkozó követett. Olsenhez hasonlóan Tito és Shuttleworth is 20 millió dollárt fizetett az utazásért.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.