Előd
5 °C
11 °C

Újabb két űrturista startra készen

2003.12.18. 14:46
Jövő ősszel újra megindulhat az űrturizmus: az utazásokat szervező cég már két helyet eladott, és további kettőre megkötötte a szerződést az orosz űrhivatallal, a Roszaviakoszmosszal. A tarifa még mindig húszmillió dollár, aminek nagy részét újabb Szojuzok építésére fordítják.
Az űrturistákról egyelőre csak annyit tudni, hogy mindketten amerikai férfiak; a CNN úgy értesült, hogy egyikük 38 éves manhattani építési vállalkozó.

Még két hely van

Az első űrturista 2004 harmadik negyedévében, a második valamikor 2005 folyamán utazhat a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az utazásokat szervező Space Adventures januárban kívánja nyilvánosságra hozni a neveket. A nyolc-tíz napos utazás ezúttal is húszmillió dollárba kerül fejenként.

A már eladott helyeken kívül két újabbról is megállapodtak már az orosz űrhivatallal, mondta a Space.com-nak Eric Anderson, a Space Adventures elnök-vezérigazgatója. Ez a cég intézte egyébként a korábbi űrturisták, az amerikai Dennis Tito és a dél-afrikai Mark Shuttleworth utazását is.

Csak Szojuzok járnak

A húszmilliós díj nagy része új Szojuz rakéták építésére fordítódik, ezek ugyanis nem használhatók fel újra. De jut pénz az orosz űrprogram fejlesztésére is.

A Columbia űrsikló februári tragédiája óta csak Szojuzzal lehet feljutni az állomásra, ami azonban egyre több problémát is felvet. A Szojuzok, melyek eredetileg a mentőkabin szerepét töltötték be az állomáson, ugyanis szinte csak a legénység szállítására alkalmasak, az élelmet, vizet, a különböző eszközöket, szerelvényeket és az állomás új moduljait korábban az űrsiklók szállították.

A szállítást ezért ideiglenesen Progressz teherűrhajókkal oldják meg, azonban hosszú távon ez sem tartható, mivel a Progresszek csupán 2-5 tonna rakományt képesek szállítani, az űrrepülők viszont - egy ISS-küldetésen - nagyjából 20 tonnát.

Terjeszkednének

"További jelentkezőket keresünk" - mondta Anderson, és hozzátette: az űrutazáshoz nem elég, ha megvan a pénz hozzá, de szükség van arra is, hogy az illetőnek legyen pár szabad hónapja a felkészülésre. Anderson elmondta: a kereskedelmi űrutazások még sokáig részét képezik majd a Nemzetközi Űrállomás életének.

A Space Adventures a jövőben egyébként nem csak az orbitális turistautak szervezésével kíván foglalkozni, hanem részt venne a talán hamarosan elinduló magánűrrepülésekben is.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!