Gyöngyi
2 °C
13 °C

Űrvasutat építene a NASA

2003.06.24. 18:42
Az amerikai űrkutatási hivatal több száz kilométer hosszú kábelhálózatot építene ki a világűrben, amely megkönnyítené a Naprendszer távoli bolygóinak megközelítését, illetve jelentősen csökkentené a műholdak fellövési költségét.
Múlt hónapban a NASA egy tucatnyi ipari, állami és egyetemi csoporttal együttműködve megpróbálta kiválasztani azokat a megoldásokat, amelyek a jövőben jelentősen befolyásolhatják a Naprendszerrel kapcsolatos kutatásokat és felfedezéseket. Az In-Space Propulsion (ISP) projekt keretén belül a NASA öt kutatási területet támogat: a légi elfogást, a fejlett kémiai alapú meghajtókat, a napelemekre épülő meghajtókat, a napszéllel kapcsolatos technológiákat és a köteles meghajtókat.

Bolygóközi kisvasút

A NASA kábelrendszere nem érné el a földfelszínt, csupán azt segítené elő, hogy a Földről elinduló űrszondák és műholdak az alacsonyabb Föld körüli pályákról könnyebben jussanak el a magasabb pályákra. A Momentum eXchange / Electrodinamic Reboost (MXER) névre keresztelt kábelrendszeren kerekes kocsik fognak közlekedni.

"Az MXER többször használható szállítóközpont lesz. Olyan lesz, mint egy Föld körüli pályán mozgó űrvasút" - mondta Robert Hoyt a Space.com-nak, a Tethers Unlimited Inc. elnöke és vezető kutatója. Többek között ez a vállalat kapott pénzt az MXER rendszerével kapcsolatos kutatások elvégzésére.

Hoyt elmondása szerint a kábeles szállítórendszernek számos előnye van, például a felső rétegek eléréséhez nem lesz szükség újabb hordozórakétára. Ez annyit jelent, hogy a műholdakat kisebb és olcsóbb rakétával lehet kijuttatni a világűrbe, és emiatt az üzemanyagköltség is tízes nagyságrenddel csökkenne.

A következő két évben a Tethers Unlimited ScienceOps részlege egy erős kábel kifejlesztésén fog dolgozni, valamint továbbfejlesztik az a TetherSim névre keresztelt számítógépes rendszert, amellyel majd az űrhajók és a kábel csatlakozásáról, illetve a teher kezeléséről készítenek alapos szimulációkat.

Száz év múlva elterjed

Egyelőre kérdéses, hogy az MXER mikor fog elkészülni. Hoyt szerint körülbelül 7-10 év kemény kutatómunkára van szükség az első bemutató elkészítéséhez, de ha a következő években sikeresen lesznek a próbálkozásaik, akkor talán öt éven belül elindulhat a repülési program.

Les Johnson az ISP projektek vezetője elmondta, hogy a kutatások elsősorban a kábellel való találkozásra és az elfogás technikájára, a kábel stabilitására, erejére és túlélőképességére koncentrálnak. Ezeknek a kábeleknek több évig ki kell bírniuk a szélsőséges körülményeket, még akár egy jelentősebb méretű űrszeméttel való találkozást is.

"Még évekre vagyunk az első űrbemutatótól, de nem olyan messze, mint azt egyesek gondolnák. Ha a kulcsfontosságú részek működnek, az MXER kábelek a következő évszázad közepére már igen elterjedtté válhatnak" - mondta Johnson a Space.com-nak.

Bizalmat növelnének

Hoyt elmondta, hogy eddig tizenhét kábeles kísérletet hajtottak végre a világűrben, amelyek nagy része sikeres volt. A legtöbb hiba emberi eredetű volt, vagy az összetett technológia nem tökéletes megértéséből származott, a technológiával alapvető problémák nem voltak. Szerinte az sem mellékes szempont, hogy az űrhajósoknak évtizedekkel ezelőtt is több felrobbanó rakétát láthattak, mielőtt azokkal az űrbe juthattak volna.

A kábelekbe vetett bizalom növeléséért több olcsó repülési kísérletet fognak indítani 2004 végén vagy 2005 elején. Az első ilyen kísérlet a Multi-Application Survivable Tether (MAST) lesz. Ebben a NASA által támogatott munkában a Tether Unlimited és a Stanford Egyetem diákjai fognak részt venni. A projektben három apró űrhajót fognak elhelyezni egy hosszú kábelen, és számos kulcsfontosságú technológiát fognak bemutatni, például az űrbéli körülményeket túlélő kábeleket és egy új hajtóművet.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!