Dömötör
11 °C
14 °C

Kockázatos a genetikai manipuláció

2002.08.21. 17:23
Az állatok genetikai manipulációja komoly kockázatot jelenthet a környezetre és kellő ellenőrzés híján az ember egészségére is - állapította meg az amerikai tudományos akadémia jelentése, amely szerint a jelenlegi szabályozás nem eléggé összehangolt és talán elégtelen is. A klónozott állatok húsának és tejének fogyasztását nem találták veszélyesnek.
A jelentés óvatosságra int, de nem utasítja el a klónozást vagy a génmanipulációt, sőt, az akadémiai bizottság tagjai - noha ez a The Washington Post szerint nem volt feladatuk - felhívták a figyelmet az állati biotechnológia potenciális előnyeire is, így az olcsó, egészségesebb élelmiszerekre, valamint új gyógyszerekre, amelyek életeket menthetnek meg.

A klónozás nem ok a riadalomra

A tudósok úgy foglalnak állást, hogy a genetikailag módosított állattól származó hús, tej, tojás, ha nem kezelik helyesen, árthat az ember egészségének. A klónozott állatok húsának vagy tejének esetleges kockázataival kapcsolatban úgyszólván semmi okot nem találtak a riadalomra és úgy ítélték meg, hogy az ilyen termékek nagy valószínűséggel biztonságosak.

Ökológiai veszélyek

A bizottság legsúlyosabb aggodalmai környezetvédelmi jellegűek. A genetikailag módosított állatok a vadon élő fajokat veszélyeztethetik, különösen a genetikailag módosított halak és rovarok, amelyek könnyen elszabadulhatnak, és szaporodásnak indulhatnak. A génmanipulált, gyorsan növekvő hal olyan vetélytárs lehet, amely vadon élő rokonai kipusztulását okozhatja. Egy másik példa: a tudósok olyan moszkitó kialakításán dolgoznak, amely nem terjeszt maláriát. A malária parazitái azonban kordában tartják a moszkitó populációt, s ha a vadon élő moszkitókat kiszorítaná a maláriával szemben ellenálló változtat, az a moszkitók elszaporodásához vezetne, és az általuk terjesztett egyéb betegségek terjedéséhez.

Egységes szabályozás

A biotechnológia hívei szerint a jelentés megmutatta, hogy a potenciális kockázatok, noha valós gondot jelentenek, nem indokolják a kutatások leállítását és a dokumentum egy egységes szövetségi szabályozás alapjául szolgálhat a jelenlegi, alapvetően más célokra hozott törvények toldozása-foltozása helyett. A borúlátó vélemények szerint a jelentés felveti a kérdést, hogy a biotechnológia alkalmazható-e egyáltalán az élelmiszeriparban.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.