Emánuel
3 °C
12 °C

Lyukat robbantanak egy üstökösbe

2001.05.28. 15:23
A NASA egy űrszonda segítségével futballpályányi méretű és 20 méter mély krátert robbant a 'Tempel 1' üstökösbe. A "Deep Impact Mission" a fagyos égitest eredetének meghatározását célozza. A becsapódást a tovább keringő egység fényképezi, illetve elemzi a kivetett jégdarabkákat és gázokat. Becslések szerint a Tempel 1-t alkotó por és jég már 4,5 milliárd éves lehet.
Az űrszonda feltartóztathatatlanul közelít az üstököshöz, becsapódik a felszínébe, és futballpályányi méretű krátert robbant a jeges magba. Ami így első hallásra egy tudományos fantasztikus filmből származó jelenetnek tűnik, néhány éven belül valósággá válhat. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) engedélyezte a 240 millió dolláros Deep Impact projektet.

A Tempel 1 üstökös
Több mint 18 hónapja foglalkozik azzal a kutatók egy csoportja, hogy megalkossák a megfelelő űreszközt, és annak berendezéseit. 2004 tavaszán indulhat útjára az ikerszonda, amely egy fő egységből és egy hatalmas "lövedékből" áll majd.

Miután a kettős fogat keringési pályára állt a Tempel 1 körül, a 350 kilogrammos 'Impactor' nevet viselő egység leválik az anyaszondáról, és ütközési pályára áll. A becsapódást a tovább keringő egység fényképezi, illetve elemzi a kivetett jégdarabkákat és gázokat.

Az Impactor áldozatának az 1867-ben felfedezett Tempel 1 üstököst választották, amely a Napot 5 és fél év alatt kerüli meg. A pályája keresztülvezet a belső Naprendszeren is, ami a NASA kísérletének szempontjából kiváló célobjektummá avatja. A 2005. július 4-re tervezett űrbeli becsapódást a NASA szerint számos földi obszervatóriumból meg lehet majd figyelni.

A Deep Impact projekttől azt várják a kutatók, hogy új információkkal szolgál az üstökösök felépítéséről és kémiai összetételéről. Egy kis szerencsével a robbantás révén a korai Naprendszerről is újabb adatokat tudhatnak meg, hiszen a Tempel 1-t alkotó por és jég már 4,5 milliárd éves is lehet.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.