Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Túlszaporodtak a szarvasok és vaddisznók

2002.10.08. 11:00
Országszerte túlszaporodtak a nagyvadak, sokkal több gímszarvas, dámvad, vaddisznó és őz él Magyarország erdeiben, mint amennyit a térség eltartani képes. A problémát az állatok kilövésével lehetne megoldani, állítják vadászati szakemberek.
Az ország legdélebbi fekvésű erdeiben az őszi vadászati idényben 200 gímbika kilövése szerepel a Mecseki Erdészeti Rt. terveiben. Jelenleg javában tart a vadászati főszezon, a gondos válogatás során eddig 150 nagyagancsos került puskavégre, mondta el az MTI-nek Túrós László, a cég tájékoztatási igazgatója. Túrós László elmondta: a fahasználat mellett a vadászat és a vadgazdálkodás a Mecseki Erdészeti Rt. második legjelentősebb ágazata, amely a társaság termelési értékének 12 százalékát adja.

Nem tartja el őket az erdő

Szólt arról is: nemcsak a Mecsek vidékén, de országszerte is alapvető problémát jelent az értékes nagyvad állomány - a gímszarvas, a dámvad, a vaddisznó és az őz - úgynevezett túltartottsága, azaz az adott térség eltartó képességéhez mért többszörös túlszaporodás, ezért mindenütt drasztikus csökkentésre volna szükség. A túltartottság ugyanis az értékes génállomány minőségi leromlásával fenyeget - tette hozzá.

Túrós László - aki korábban az ország egyik legértékesebb gím-génbankját fenntartó sellyei erdészet igazgatója is volt - hangsúlyozta: a gondos szelekció, a vadgazdálkodás alapos megtervezése és következetes megvalósítása nélkülözhetetlen eszköze a nemzeti kincsnek számító hazai gímszarvas állomány minőségi állapota fenntartásának.

Beszámolt arról is: a Mecseki Erdészeti Rt. 52 ezer hektáros erdőterületen gazdálkodik, ebből 12 ezer hektár védett. A társaság 420 alkalmazottat foglalkoztat, 2001. évi eredménye 164 milliárd forint volt, idei évre tervezett eredménye 154 milliárd.

Erdei iskola

A társaság vezérágazata a fahasználat, második legjelentősebb - termelési értékének 12 százalékát adja - a vadászat, ezt követi a csemetetermesztés, majd az erdei iskolai természeti oktatás, amelyet az országban elsőként vezetett be. Szintén országos minta a cég természetszerű erdőgazdálkodása, amelynek lényege, hogy a kiöregedett erdőterületek letermelése előtt már gondoskodnak az utánpótlásról.

Az idős fákról lehullott magokból gyökeret eresztő magoncokat például nem külön kertekben nevelik csemetékké, hanem természetes szaporodási helyükön, és közülük a legéletképesebbek pótolják majd az elöregedett, és kivágott erdőrészeket.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.