Árpád
-1 °C
9 °C

Leszállás nélkül a Föld körül

2006.02.11. 19:35
Steve Fossett a repüléstörténet leghosszabb megszakítás nélküli repülését teljesítette szombaton. A dúsgazdag kalandor nagyjából 80 óra alatt repülte körül a Földet.

A 61 esztendős Fossett a tervezett kenti leszállás helyett a Bournemouth nemzetközi repülőtéren kényszerült landolni, miután könnyű kísérleti gépe, a Virgin Atlantic Global Flyer generátora meghibásodott.

A földi irányítás szerint az Írországi Shannon felett repülve döntötte meg a gépes repülés 1986-ban felállított 40 213 kilométeres világcsúcsát.

Virgin Atlantic Global Flyer
A Virgin Atlantic Global Flyer,
Fossett és a Richard Branson

A milliomosnak ez annak ellenére sikerült, hogy szivárgás miatt 341 kilogramm üzemanyagot veszített, amikor szerdán felszállt a floridai Kennedy Űközpontból.

A Csendes Óceán felett tapasztalt gyenge szél, illetve az India felett észlelt komoly turbulenciák - amelyek miatt útközben Fossett az ejtőernyőt is magára vette - folyamatosan veszélyeztették a rekordkísérletet.

Fossett csapata a nehézségek nyomán megváltoztatták a tervezett útvonalat és az út utolsó részét délebbre helyezték, hogy így használják ki a kedvezőbb szelet.

Fossett szombat délelőtt, a Csendes Óceán felett döntött úgy, hogy befejezi a repülőutat.

A korábbi rekordot Dick Rutan és Jeana Yaeger állította be 1986-ban, Voyager nevű könnyű repülőjükkel. Fossett ugyancsak megdöntötte Brian Jones és Bertrand Piccard 1999-ben léghajóval beállított 40 815 kilométeres rekordját.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.