Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Tovább fúrnak az antarktiszi tó felé

2006.01.11. 10:05
Kapcsolódó cikkek (1)
Orosz tudósok tovább folytatják a fúrást a Déli-sarkvidék, az Antarktisz jegében, hogy elérjenek egy 4000 méteres mélységben lévő földalatti tavat - adta hírül az Orosz Tudományos Akadémia.

Szovjet tudósok 1957-ben fedezték fel azt a később Vosztok névre keresztelt föld alatti tavat, amelyben a huszadik század legjelentősebb leleteit sejtették.

A kétszáz kilométer hosszú, ötven kilométer széles és 500 méter mély Vosztok-tóban folyékony állapotában található édesvízet 3700 méter vastag jégburok szigetelte el a külvilágtól.

tó a jég alatt
A Nasa műholdfelvétele a tóról

A tudósok úgy számolnak, hogy január huszadikáig ötven méter vastagságú jégréteget fúrnak át, így nagyjából ugyanennyi marad a víz felszínéig. A vízfelszín közeléből vett jégminták 420 000 évesek, ami arra enged következtetni, hogy a tó 500 ezertől másfél millió évvel ezelőttig alakult ki.

A fúrásokat azért állították le 1999-ben, mert a kutatók attól féltek, hogy megfertőzik a bolygó legősibb vizét. Az új technikák már sokkal biztonságosabbak, a világ tudományos közössége is hozzájárult a kutatások folytatásához.

A tudósok azt remélik, hogy a Vosztok vizében mindeddig ismeretlen életformákra lelnek majd, vagy olyan fosszíliákat találnak, amelyek az élet kialakulásának új nyomait mutathatják meg.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.