Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Meteor alakította ki Ausztráliát

2006.06.07. 11:00
Egy gigantikus meteor okozhatta negyedmilliárd évvel ezelőtt a földi állati és növényi létformákat sújtó legnagyobb tömeges kihalást, állítják amerikai kutatók.

Amerikai kutatók szerint az Antarktisz jégpáncélja alatt húzódó Wilkes-földi krátert a negyedmilliárd éve becsapódott 48 kilométeres égitest hagyhatta hátra.

Az Ohio állami egyetem munkatársai az amerikai geofizikai unió (American Geophysical Union) baltimori konferenciáján számoltak be a vizsgálataik eredményéről. A kutatásokban a NASA kutatói mellett orosz és dél-koreai szakértők is közreműködtek.

Jótékonyan rejti a jég

Az akár 48 kilométeres átmérőt is elérő meteor a mai ausztrál földrésztől délre érte el a Földet, és 483 kilométer átmérőjű krátert hagyott maga után.

Az úgynevezett Wilkes-földi kráter ma 1,6 kilométeres mélységben, az antarktiszi jégpáncél alatt található. A Föld gravitációjának helyi méréseiből sejthető, hogy a meteorit akkor csapódott a bolygóba, amikor a perm és triász határán a földtörténet legnagyobb tömeges kihalása bekövetkezett, írta az APA hírügynökség.

A kutatók tanulmánya szerint az óriási meteor kihatással lehetett a mai Ausztrália alakjára. Elképzelhető, hogy a kontinens a becsapódás kései következményeként, százmillió éve szakadt le a Gondwana őskontinenstől, és észak felé vette az irányt.

A dinó-meteor az bakfitty

A dinoszauruszok kereken 65 millió éve haltak ki, a kutatók véleménye szerint szintén meteorit-becsapódás következtében. Ennek helyszínét a mexikói Yucatán-félszigeten, a Chicxulub-kráterben sejtik.

A Wilkes-földi kráter méretei alapján viszont a 9,6 kilométeres Chicxulub-meteor eltörpül a negyedmilliárd évvel érkezett égitest mellett.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.