Vilma
-8 °C
3 °C

Nagy durranás

2001.08.04. 21:54
A Müncheni Műszaki Egyetem fizikai laboratóriumában véletlenül fedezték fel a legerősebb ismert robbanóanyagot, amely hétszer erősebb és egymilliószor gyorsabb a TNT-nél.
Garchingban, a Müncheni Műszaki Egyetem fizikai kutatólaboratóriumában robbanás történt. Egy kutatócsoport a szilícium egzotikus formáival kísérletezett: az anyagot vákuumban a folyékony nitrogén hőmérsékletére hűtötték. A lehűtött szilikon azonban a berendezés hibája miatt levegőt kapott, amely robbanást okozott. Szerencsére senki sem sérült meg.

Láncreakció

Egyre magasabbra
Dimitrij Kovaljev, a laboratórium vezetője szerint a véletlen folytán a jelenleg ismert legerősebb robbanóanyagot fedezték fel. A szilíciumrobbanás során hétszer annyi energia szabadul fel, mint egy azonos tömegű TNT robbanásakor - és a robbanás egymilliószor gyorsabb.

A porózus szilícium felszínét egy atomnyi vastagságban hidrogén szigeteli a külvilágtól. Amikor a hidrogének közötti kötés megszakad, a levegő oxigénatomjai oxidálják a szilíciumot - amely láncreakciószerű oxidációhoz vezet.

A reakció más oxidációknál nagyobb energiát szabadít fel, ugyanakkor hatásfoka is jobb - mivel a szilícium szivacshoz hasonló és így térfogatához képest sokkal nagyobb a felülete.

Mit robbantsunk fel?

Műholdakat.

Leigh Canham fizikus egészen pontosan úgy gondolta, hogy az új szupererős robbanóanyagot műholdak és egyéb űreszközök mozgatására lehetne felhasználni. Vállalkozása, a pSiMedica a szilíciummeghajtás működőképes verziójának létrehozására alapult.

Canham szerint a szilíciumpukkanás hamarosan lecserélni a jelenleg használatos technikát. Különös előnye, hogy az anyag szilárdabb bolygókon megfelelő mennyiségben rendelkezésre áll.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!