Két szoba 365 négyzetméteren. Cégközpont vagy művésztelep lesz a Ráday-tetőtérben?

2008.11.16. 09:11
naked: raday37 06

Amikor megakadt a szemünk a „comon”, hogy két szobát kínálnak 365 négyzetméteren, elsőre egy teniszklubot vizionáltunk a Ráday utcai ház tetőterébe. Kaptuk magunkat és elmentünk megnézni az ingatlant. A helyszínen kiderült, hogy nem egészen ilyen egyszerű a helyzet, viszont egy nagyon izgalmas projekt első fázisába csöppentünk.

A Ráday déli részén, egy ugrásra a Bakács tértől van a szóban forgó ház: népies szecesszió, kedves erkélyekkel, faragott faoszloppal és az aljában következetesen a pilaszterfejezetekbe buherált elektromos izékkel. (Bár ez utóbbiak remélhetően el fognak tűnni a felújítással, de erről majd később.) A megbeszélt időpontban elég nagy csapat gyűlik össze a ház előtt, mert ott az ingatlanosunk, Zoltán, aztán a tulaj képviselője, meg két vevő, velük egy másik ingatlanos, és persze mi ketten Attilával, aki fotózni jött. Egy rendőr már épp fel akarja oszlatni a bejelentés nélküli tömegrendezvényt, amikor szerencsére bejutunk a házba.

 

Ami minket érdekelt, az az épület padlása, vagyis az ötödik emelet, ahol jelenleg egyetlen lakás van – ám ez a 96 négyzetméteres kégli még a hatalmas tetőablaka és a gyönyörű csiszolt üveges ajtó miatt sem lenne olyan nagy szám. Ami különlegessé teszi, az a tetőtér, ugyanis csak azzal együtt vásárolható meg az egész. A két tetőrészből az egyik a kétszobás kecót veszi körbe, ez az utcafront felőli rész. Mókásan néz ki a hatalmas térben a lakás – kívülről. Tökéletesen kivehető a forma, sőt akár a lakás fölötti padlásrészbe is felmászhatunk, mivel még ott is egy lakásnyi terület van a mennyezet és a cserepek között. Jelenleg csak galambok lakják, legfeljebb annyi előnye van, hogyha valaki a lakásban polcot akar felszerelni, akkor csak kiballag a padlástérbe és fal túloldaláról is fel tudja csavarozni. A lépcsőházból közelíthető meg a másik tetőtéri rész. A jelenlegi formában az sokkal alacsonyabb, mint a másik nyolc méteres belmagasságú, ám a tervek szerint a laposabb tetősíkok a jobb helykihasználás miatt itt is erkéllyel és folyosóval lesznek kiváltva.

 

naked: raday37 07

 

Merthogy a jelenlegi tulajdonos nagyot álmodott ide, egy komplett művésztelepet lakhelyekkel, műtermekkel, csak aztán úgy alakult, hogy az egészet máshol valósítják meg. Így viszont megvannak az engedélyeztetett tervek, valamint a szerződéses nyilatkozat a lakók részéről, hogy a padlás vételárát a homlokzat és a ház más közös területeinek a felújítására használják fel. Az ingatlanos szerint ideális garzonlakásokat lehetne kialakítani belőle, a tulajdonos képviselője viszont egy reprezentatív cégközpontról beszél. Lelkesen magyarázza, hogy képzeljük el ezeket a tereket azzal a huszonhét tetőtéri ablakkal, amely tervek szerint kerül bele a tetősíkokba. Mindenesetre elég jó, hogy a lift feljön az ötödikig, és mivel itt már más nem lakik, megvan a lehetőség a lépcsőház felső szintjének lezárására is. Aztán félig magában megjegyzi, hogy látott már olyat is, hogy egy háromgenerációs kínai nagycsalád alakított ki egy kisebb kolóniát ilyen helyen. Nekem – a fehérre pettyezett gerendák közt ácsingózva – egy unatkozó milliomos özvegy jut eszembe, aki féléve kitalálta, hogy őneki igazából a festéshez van tehetsége, és most gyorsan építtet magának egy műteremlakást a művészutcában. Persze sokkal fontosabb, hogy mit szólnak a potenciális vevők az egészhez...

 

Ők hümmögetnek, nem nagyon lehet kiszedni belőlük véleményt, mint mondják ezt az építészüknek is látnia kell, de azért úgy tűnik tetszik nekik a dolog, látnak benne fantáziát. Maguk is ingatlanban utaznak, és hasonló potenciális tereket keresnek, amelyeket aztán felújítanak és értékesítenek. Emlegetnek valami angol urat, aki cégközpontnak keres helyet, de majd még meglátják.

 

Mi is. Megígértetjük Zoltánnal, hogy szól, ha eldőlt a tetőtér sorsa, amit a tervek szerint tovább követünk, akár cégközpont lesz belőle, akár művésztelep, akár luxuslakás.

 

A képeket nagyobb méretben is végig lehet böngészni (Fotó: Nagy Attila).

Aki érdekes ingatlan hirdetésébe botlik vagy épp van egy ilyene, írjon az Urbanistának!