Ilyen volt a régi New York és a régi Tabán

2009.04.15. 09:00

tabman

A két témát nem sok minden köti össze. Leginkább talán az, hogy néhány napja alig félóra különbséggel landolt a levelesládámban két levél, az egyik egy Tabánt bemutató virtuális térképre, a másik egy 160 éves manhattani fotóra mutató linkkel. Lássuk milyen volt a két világváros egy-egy nevezetes negyede!

Tabán. Szégyen és gyalázat, de ezt a 2006-2007-ben készült térképet nem ismertem, amíg Sadia fel nem hívta rá a figyelmemet. Pedig gyönyörűen végig lehet vele böngészni az egész környéket három egymásba mosható térképen: az egyik a XIX század végi, a másik a XX. század eleji, a harmadik a XXI. századi állapotokat mutatja be. Lehet, hogy álmodtam, de amikor először itt jártam, mintha lett volna rajtaegy csomó menüpont fotókkal, képeslapokkal, szövegekkel, amelyek huss, eltűntek azóta.* Remélem vissza rakja őket a fejlesztő, mert így kénytelen voltam a Wikipédiáról nyúlni egy fényképet: ebben a házban lakott Casanova, mielőtt a lányos apák jól el nem verték.

Manhattan. Ezt a linket viszont Szily Laci küldte: egy 1848-as dagerrotípia, amin az Upper West Side látható valahol a Broadway környékén. Ha minden igaz, ez a legrégebbi felvétel New Yorkról. Különösen élvezetesek az árverésre bocsájtott darabhoz fűzött kommentek: pl. hogy annyit ér ez a felvétel (50,000-70,000$), mint egy studiólakás havi bérleti díja ugyanitt. A kedvencem szerint meg az van ráírva a dagerrotípia hátuljára, hogy "de szépek is voltak az 1820-as évek, mielőtt még ez egész várost elszarták volna".

*Frissítés: Hopp! nem álmodtam, Djurika idekommentelte a linket, amit aztán lamap még frissebbre cserélttetett három év múltával: atlasz.tabanmuzeum.hu