Leverték a Metroklub feliratot. Most látszik, alatta még megvan a régi név

2009.09.25. 08:48

Bontják a Metroklubot. Fotó: varoskepp.blog.hu

Egy kérdésem lenne: ma reggel láttam, hogy bontják a Metro Klub homlokzatát. Tudsz erről valamit? Egy molinó szerint kávézónak akarják kiadni a helyiséget. De mi a csöcsért verik szét? Megköszönném, ha tudnál válaszolni. Üdv: BBalázs.

 

Nos tegnap többen is jeleztétek, hogy csákányozzák szét a Metroklubot, a BDZSH a Városképptől pedig két fotót is küldött róla. Ami biztos, hogy év elején hosszú távú bérlésre kínálták egy ingatlanhirdetésben:

Metró klub a város közepén Kiadó! Szenzációóó! (550 000 Ft)

Metró KLUB a híres, nagynevű, nagy múltú METRÓ KLUB-ban üzlethelységek bérelhetők. Csendes tevékenységre. Különleges adottságokkal, a város szívében. 1000 m2 áll az Ön rendelkezésére! 17- 32 euró között/ m2 a havi bérleti díj, hosszútávú bérlés. 5 + 5 + 10 év. Jöjjön, tekintse meg, hívjon most! www.goldhouse.hu

Amúgy az épületről legutóbb (2004 szeptemberében) az a hír járta, hogy heteken belül megkezdi a felújítást a Teampannon és egy zsidónegyed hangulatához illeszkedő kulturális centrumot alakítanak ki benne. Akkoriban a Norska Kft.-é volt az ingatlan, 105 millió forintért vette meg 2001-ben a kerülettől. Az amúgy épp 2001-ben alapított cég jelenleg épp felszámolás alatt áll.

Az épületről így írt akkoriban a Népszabi:

A földszinti üzlettér egyébként valamikor játékbolt volt, Árkád Bazár néven. Erre utalnak a külső homlokzat játékos, Zsolnay-kerámia díszítményei, melyeknek jelentős részét még a félemelet magasságában meglévő, hatvanas években épített álhomlokzat takarja. Ez fedi el például az eredeti Árkád Bazár feliratot is. Ugyancsak a játékbolt korszakából maradtak meg a benti falakon is a kerámia feliratok. Ezeket természetesen megőrzik, sőt a homlokzati díszítmény hiányzó elemeit pótolják is a műemlékvédelmi előírások szerint. Maga az épület különleges, Vágó József és László tervezte a XX. század elején, 1908-1909-ben épült fel. Értékét jelzi, hogy állítólag a francia építészhallgatóknak tanulmányútjaik során kötelező útba ejteniük, gyakran látni őket, amint a házat rajzolják.

Talán még inkább tanítani való lesz, ha ismét eredeti formájában pompázik majd. Ez a terv ugyanis. Belül megmaradna a földszint és a galéria, a két térszint - már modern technikát is alkalmazva - hangszigetelt, elhúzható üvegfallal elválasztható lesz külön rendezvények számára. Helyreállítanák az ólomüveges felülvilágító ablakot is, amelyet most furnérlemez takar, mivel az üvegszemekből alig van már. A még fellelhető régi díszítmények megmaradnak. Az átalakítás Madzin Attila tervei szerint valósul meg.

Hogy ezeknek a terveknek a felhasználásával újítják-e fel az épületet 2009-ben és hogy tulajdonképpen kinek a megbízásából és minek, azt nem tudjuk még. De amint lesznek részletek jelentkezünk. Ja és szerintem sokan lesznek azért akik sajnálják majd a Metroklub feliratot, még akkor is, ha sokkal szebb lesz az, ami alóla előbukkant.

Íme néhány fotó az épület történetéből (egérrel megjelenik a forrás, rákattintva odajuttok)

Árkád Bazár - forrás: Magyar Építőművészet
Metroklub - fotó: zoran.hu
Metroklub - fotó: retronom.hu
Bontják a Metroklubot. Fotó: varoskepp.blog.hu

 

Ráadásként pedig álljon itt egy színes bőrű vs. kopasz tematikájú számolócédula az egykori gyerekboltból.

Árkád Bazár - fotó: Maros Antikvárium