Ilyen lett a margitszigeti apácakolostor

2010.09.16. 18:42

dzsilla: kolostor 012

 

Meghívott a Főkert a margitszigeti domonkosrendi apácakolostor (vagyis a dömés klastrom) parkosításának bemutatójára. Nagyon sajnáltam, hogy nem tudok elmenni, mert eddig is tetszett ez a helyreállítás: hogy legalább itt-ott visszaállítottak valamit eredetiben, meg csináltak egy jó kis látogatói hidat. Gyerekeknek ideális jövő-menős, mászkálós hely lett belőle. Kíváncsi voltam milyen lett a parkja. Szóval nem tudtam elmenni, de Dzsilla, a kitűnő Budapest Kirakat blog szerzője igen. Ez bölcs döntésnek bizonyult részemről, mert így ő bőrig ázott, én meg nem.

Na jó, valójában őszintén sajnálom szegényt, és persze nagyon nagy köszönet az alábbi beszámolóért, meg azért a pár fotóért, amit az eső ellenére készíteni tudott, íme:

Először is üdvözlöm az Urbanista olvasóit, és nagyon örülök, hogy néha írhatok ezt-azt erre a remek blogra. :)


Ma délelőtt volt a margitszigeti Domonkos Apácakolostor rekonstruált nyugati udvarának átadója, melynek kertészeti rekonstrukcióját a Főkert Tervezési Studió Kft. készítette, akik többek között a Budavári Szőlőskert és a városligeti gördeszkás játszótér tervezését is végzik a 2010 tavaszán megszavazott Zöldülő Budapest program keretein belül.

A Domonkos Apácakolostor történetéről nagyon röviden annyit mondanék, hogy IV. Béla építette a tatárjárás után, és az egyház számára felajánlott leánygyermekét, Margitot költöztette ide 12 apáca társaságában.

A rekonstrukció is nagyrészt Boldog Margitnak kíván emléket állítani. A helyszínen nagyjából a 1838-as árvíz óta folynak régészeti kutatások egészen máig, bár mostanra már csak a nagy fák gyökérzete alatti területek maradtak feltáratlanok.

A kolostor rekonstrukciója a 90-es években kezdődött, amikor az egész területre kiterjedő terv készült a műemlék helyreállítására. Ennek a munkafolyamatnak az ötödik üteme zárult most le, ami a nyugati kolostorudvar és környezetének kertészeti rendezését jelenti.

A megújult terület funkciója elsősorban a rekreáció, ennek megfelelően a berendezés központi eleme egy akadálymentesen kialakított kereszt alakú kiemelkedő lépcső, melynek karjai az egészen udvar négy kapujáig futnak, így osztva négy részre a területet.

A kőlépcső azon túl, hogy a romok fölé emeli a látogatót, pihenőbútorként is szolgál. Persze a hagyományos üldögélés kedvelőire is gondoltak, és raktak ki egész pontosan három férőhelyes kőpadokat is.

A munkák megkezdésekor a legnagyobb gondot a túlburjánzott és elhanyagolt növényállomány jelentette, melyet most egybefüggő gyepszőnyeg váltott fel, persze az értékes faállomány megtartásával.

A kertészeti tervezés érdekessége, hogy a területet – kizárólag fehér– hagymás növényekkel ültették be, melyek virágzáskor évszakonként más-más mintázatot mutatnak majd.

Képek itt találhatók a korábbi állapotról.

Mostani képek meg itt: