Lehet-e pesti kocsmasport egy francia golyójáték? Ma este pétanque-bajnokság a Lánchídnál a Duna Tanösvényen

2011.08.03. 16:26
Nem messze tőlünk alig pár hete szórtak fel egy kicsiny pályát a sporttelepen, amiről először nem is tudtam mi az. Aztán észrevettem, hogy a mellé kihelyezett táblán nem csak a játék neve volt kinn, hanem a szabályai is. Mint megtudtam, a pétanque-ról van szó, amit valamikor boldogult ifjúkoromban magam is kipróbáltam egyszer-kétszer.
Pedig most épp az az érv mellette, hogy idősebbek is elkezdhetik. Eltűntek ugyanis az idősek által is játszott klasszikus kocsmasportok, mint amilyen a kugli volt. Na a pétanque pont ilyen: beszélgetős, nyugis, csendes, lassú játék. Igaz, hajolgatni azért kell benne néha...
Az egész arról jutott eszembe, hogy a Duna Tanösvényen épp ma rendeznek a bajnokságot. A plakát nem egy feminista kiáltvány (pucér nővel ugye minden eladható), de úgy tűnik, nem csak az időseket célozzák meg vele. Részletek a sajtóközleményben:

 

Az I. Danube Pétanque Open augusztus 3-án (szerdán) lesz 18:30 -kor a folyó pesti oldalán, a Lánchíd tövében, a Duna Tanösvény Sportpályák nevű állomásán. A bajnokság elsősorban amatőröknek, műkedvelőknek és azoknak szól, akik szeretnék kipróbálni ezt a sportágat, ráadásul Budapest egyik legszebb pontján.  

A pétanque nevű francia golyójáték szabályait a kezdők megtalálják a sportpályán elhelyezett információs táblán, amelyet Varga Szilvia Marcella készített. Érdemes minél korábban érkezni, hogy a versenyzők minél több játszmát játszhassanak, hiszen a legtöbb győzelmet elérő négy játékos vagy páros kerül a főtáblára. Az érdeklődőnek maguknak kell a pétanque-készletről gondoskodniuk, de a szervezőknél is lesz néhány, amit kölcsön lehet kérni a bajnokság idejére. 

A pétanque francia eredetű golyójáték. Neve a „mozdulatlan lábak” jelentésű francia pieds tanqués kifejezés szavainak összevonásából származik. A golyójátékok kezdete a civilizált társadalmakban az időszámítás előtti 5200-as évekre tehető, amikor egy abból az időből származó gyermekszarkofágban golyókat találtak. Ezt követően Nagy Sándor uralma alatt is említenek golyós játékot. Európában a rómaiak terjesztették el. Franciaországban a katonák olyan lelkesedéssel játszották, hogy a játékot IV. Károly be is tiltotta, mert a túlzásba vitt játék a harcedzettség rovására ment. A tiltások ellenére a játék fejlődött, az első versenyt Ciotat-ban Ernest Petiot 1910-ben szervezte meg. (Forrás: Wikipedia, MAPESZ) 

 

 

Idén tavasszal 32 európai fiatal vett részt az Urban Space Workshop-on. Tíz napon át azon dolgoztak, hogy ha apró kapcsokkal is, de összekössék a Dunát és Budapestet. Az Ostrich nevű csapat is kísérletezett lengőteke és pétanque pálya építésével a Lánchíd lábánál.