Holdbéli táj a Hajógyári-szigeten. A fesztivál után mintha elfelejtették volna helyreállítani a terepet - frissítve a szervezők és a Főkert válaszával

2011.09.27. 21:33

Galéria megnyitása Emlékszem, sok-sok évvel ezelőtt egy barátnőmmel vissza akartunk menni nosztalgiázni a Szigetre (lehet, hogy akkor még Diákszigetnek hívták?) néhány héttel a fesztivál után és egyszerűen nem találtuk meg a nagyszínpad helyét. Tökéletesen újragyepesítették a nagy rétet. Szomorú, hogy úgy néz ki, idén nem adtak ilyen sokat a rekultivációra. Bár soha nem tagadtam, elkötelezett híve vagyok a Szigetnek, E. fotói tényleg elszomorítóak (katt a képre), levele pedig alant olvasható.

 

tisztelt szerkesztő, író, városi patrióta!


hétvégén úgy döntöttünk, hogy meglátogatjuk a hajógyári szigetet, mivel a kopaszi gátra behajtó parkoló autók sora majdnem a hídig ért.

tömegre semmiképpen nem vágytunk, inkább zöld területre, kis tollasra, napsütésre és vénasszonyok nyarára.

kis ledöbbenés fogadott, amit már párom korábban is említett: katasztrofális állapotban van a sziget fesztivál után otthagyott kis zöld terület.

nem értem, hogy nem jutott a rendbetételre egy milla legalább, amikor ennél sokkal több vándorolt a zsebekbe ide-oda, illetve hogy nem bántja senki rossz érzését, hogy milyen állapotok uralkodnak ott.nem vette át ott valaki a helyszínt a bontás után?

nem tudom, hogy mennyire bántja ez az embereket és miért nem láttam még erről egyetlen sort sem, de felháborítónak tartom, remélem egyet értetek ezzel ti is.

üdv,
E.

 

Még több kép a fotóra kattintva!

Frissítve: A helyreállítást megrendelő Sziget Fesztivál és a munkát végző Főkert is gyorsan reagált kommentben a posztra. Köszönjük!

Sziget Official:

A fesztivál bontását és eltakarítását követően a Főkert munkatársai azonnal megkezdték az állapotfelmérést, mely alapján a Sziget már két hete meg is rendelte a munkát a Főkert Zrt.-től. A munkálatok megkezdése azonban döntően az időjárási adottságokhoz köthető, az időjárás szabja meg a feltételeit a kertészeti, illetve mezőgazdasági munkálatoknak. Mi sem örülünk annak, hogy még ilyen a Sziget állapota, de sem mi, sem az illetékes szakemberek nem tudnak mit kezdeni a szárazsággal. Amint megkezdődhetnek a munkálatok, úgy 1-2 hét alatt elvégezhető teljes munkafolyamat. Mindez sajnos nem tud gyorsabban lezajlani.
Reméljük mihamarabb kizöldül újra a Sziget és hamarosan találkozunk!

 

FŐKERT:

Megkezdődtek a Hajógyári szigeten, a Sziget Fesztivál alatt kitaposott területek visszafüvesítése. A Sziget Fesztivál után a területet 2011 szeptember 5-én kapta vissza a FŐKERT Nonprofit Zrt. Ez után megtörtént a kárfelmérés és az ajánlattétel. A kiküldött ajánlatot 2011. szeptember 22-én elfogadta, valamint megrendelte a Sziget Kft. A szerződés értelmében 45 500 m2-en szántást, tereprendezést, forgókapálást, és fűmagvetést végez társaságunk, valamint további 5100 m2-en - a fák alatti területen - árnyéktűrő fűmaggal füvesítést végzünk.

A munkákat hétfőn megkezdte társaságunk a területen a betemetett csapok feltárásával. Az aszály miatt a terület újrafüvesítése az ott maradt állapotában lehetetlen volt, mivel a nem kellő nedvességtartalmú föld nem megfelelő a fűmagvetéshez. Ezért társaságunk a talajmunkák előtt beöntözéssel készíti elő a területet. A talajmunkákat (nehéztárcsázás, tereprendezés) a mai napon kezdjük meg a területen és várhatóan 2011. október 21-re fejezzük be.

Megértésüket és türelmüket köszönjük!