Bontják a Volga Szállót. Pusztul a Finta-remekmű vagy végre megkezdték a magyarországi panelek bontását?

2011.12.19. 19:41

"A Finta József Kossuth-díjas és Prima Primissima díjas építész tervei alapján emelt, eredetileg Hotel Volga néven megnyílt épületet bontják a szakemberek. Húszezer négyzetméteres irodaházat épít a Váci út és a Dózsa György út kereszteződésénél, az Ibis szálloda helyén az épület új tulajdonosa, a Futureal. MTI Fotó: Balaton József"

 

- írja megrendülten a XIII. kerület Facebook-oldal.

 

"hehe, akkor ez az első magyar panel, amit lebontanak?"

 

- jegyzi meg szellemesen Aesculus kolléga, a Táj-kert bloggere.

 

 Az Index-olvasóinak pedig egyenesen lesújtó a véleménye pár éve, amikor Finta József tíz épületét és ugyanennyi rendszerváltás óta emelt budapesti épületet lehetett pontozni 0-10-ig. A Hotel Ibis-szé nemesedett nevű szálló a legrosszabb helyen végzett. Íme az eredmény:

 

Hotel Volga
                                    // Fotó: Földes András - Szily László, (c) 1999-2010 Index.hu

 

A házanként leadott 8000-8500 szavazat alapján nemcsak Finta József, de a teljes bemutatott mezőny messze leggyengébb versenyzője a Dózsa György út és Váci út kereszteződésében álló egykori Volga szálló a maga 1,5/10-es osztályzatával. Elég, ha annyit mondunk, hogy még a Mammutok is kétszer ilyen jó jegyet kaptak. De hát nem is annyira meglepő, hogy a panel nyílt apoteózisára nem vevő a közönség.

 

Árnyalja a képet, hogy nem is olyan rég még úgy volt, a lebontott hotel helyére is Fintáék tervezik az irodaházat. (Illetve akkor még hotel-irodaház volt tervben, hogy az új tulajdonos kivel tervezteti az új épületet, azt még nem tudjuk.) Az a terv így nézett ki:

Finta

Hát majd meglátjuk...