Autót tört össze a leomló párkányzat a Palotanegyedben. Az elhibázott lakásprivatizáció miatt omladoznak a budapesti házak

2012.03.08. 16:44

Ez az ijesztő képet tegnap készítette BDZSH (a szép emlékű Városképp bloggere) a Reviczky utcában, pár háznyira a Szabó Ervin Könyvtár központi épületétől. A lehulló oromzat önmagában is szomorú dolog, de más is eszünkbe juthat róla. További fotók és gondolatok alant:

A Szabó Ervin Könyvtár közelében - fotó: BDZSH


Szevasz!

Ezek a felvételek ma (2012. március 7.) készültek a Szabó Ervin Könyvtár központi épületének utcájában, pár házzal odébb. Elég forgalmas járdaszakasz, igazából kisebb csoda, hogy nem sérült meg senki, csak az autó A főpárkány széle szakadt le egy körülbelül 50-70 centis szakaszon, mészkőtömbbel, konzollal, és némi tűzfallal és cserepekkel együtt.

Igazából azért küldtem el ezeket neked, mert ez újfent rávilágít arra a problémára, hogy Budapest történelmi városrészeiben még mindig milyen nagy mennyiségben vannak iszonyatos műszaki állapotú házak. És arra is rávilágít, hogy az a Tarlós István, aki előszeretettel hánytorgatja fel a "Demszky-korszak bűneit", az egyik legnagyobb valós bűnt, ti. a lakásprivatizáció mikéntjét, sosem emlegeti. Pedig megkérdezném, hogy normális dolog volt-e korábbi bankszékházakat, bérpalotákat, városi palotákat és szállodákat kispénzű nyugdíjasok, minimálbéren tengődő családok, és más, az ilyen épületek fenntartásához elégtelen keresetű tulajdonosok kezére adni. És még ha csak fenntartásról lenne szó.

Rengeteg épület lett úgy társasház, hogy súlyos százmilliós (néha a milliárdos értékhatárt is elérő) munkákat lett volna szükség azonnal eszközölni rajtuk. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy micsoda urbanisztikai lehetőség volt, hogy az épületállomány lényegében egy kézben összpontosult a rendszerváltást követően. Rehabilitáció helyett azonban egy-két szerencsés kivétellel (lásd külső-ferencvárosi rehabilitáció) a lakások piaci áron alul való elpasszolása, arra volt jó, hogy konzerválták azt a romhalmazt, amit szegény lakókra az IKV hagyott rá.

Az a támogatási összeg pedig, amelyet a főváros és a kerületek évente adnak felújításra, csepp a tengerben. Ha végignézünk a fontos utakon, ott sem ebből a pénzből, hanem zömében a sokszor szidott, reklámhálós állványzatokból kinyert pénzen újultak meg a homlokzatok. Elrontott egy dolog ez az egész.

Üdv

BDzsH