Hanyadik legnagyobb agglomeráció a budapesti? És mikor voltunk a Top 40-ben, majdnem holtversenyben Pekinggel? - napi toplista

2012.03.21. 11:55

mese: Kilátás és Tokio torony

Van egy remek népesedési oldal, a GeoHive, ahol szépen sorrendbe vannak rakva a világ agglomeráció aszerint, hogy melyikben élnek a legtöbben. (Igen, valószínűleg máshol is elérhetők ezek az adatok, de én itt bukkantam rájuk.)

Az élen Tokió, a második Delhi, a harmadik São Paulo. Az nem meglepő, hogy a legnépesebb európai csak a 19. helyet érte el, az már annál inkább, hogy Moszkva az. Szorosan a nyomában, a - szó szerint - határeset Isztambul (20.), valamint Párizs (21.).

Budapesthez 1,706,177 lakót számolnak 2010-re, ami jól mutatja, hogy az agglomeráció fogalma (és így persze az egész sorrend) elég rugalmas dolog. Ezzel a számmal egyébként a 225. helyet foglaljuk el Varsó után és Bécs előtt.

A lista különlegessége, hogy el lehet tologatni időben is 1950-től 2025-ig. A történelmi adatok szerint az 50-es évek óta nem laktak ilyen kevesen Budapesten (illetve annak térségében). Ám ha hinni lehet a jóslatoknak, az elkövetkező tíz évben némileg nőni fog a lélekszám.

Egészen érdekesek a régi rangsorok. 1950-ben még három európai város volt a top 10-ben: 3. London, 4. Párizs 5. Moszkva. Tokió már akkor is második volt, az első pedig New York (kösz Aureliano Buendía ezredes!).

Budapest ekkor még a világ 38. legnépesebb metropolisza volt. Érdekes, hogy mögöttünk akkor ugyanúgy Bécs következett a listában, ám ami még különösebb, hogy szorosan Peking nyomában voltunk. Kína fővárosának akkor mindössze bő 50 ezerrel volt több lakosa, mint Budapestnek. Most több mint 10 millióval.

És mit hoz a jövő? 2025-ig nem lesz nagy átrendeződés az élbolyban, bár Mumbai (Bombay) várhatóan feljön a harmadik helyre, ezzel a három dobogósból kettő indiai lesz. A legnépesebb "európai" város Isztambul lesz (19.).

Ekkora mi vagy száz helyet csúszunk vissza 311. helyre San Antonio és Virginia Beach közé (mindkettő az USA-ban van). 

Na persze emiatt igazán kár keseregni. Ez az a toplista, ahol tulajdonképp teljesen mindegy hol vagyunk.

Mindenesetre órákat el lehet molyolni az oldal böngészésével, ha rábukkantok más érdekességekre, kommentbe velük! (Fotó: Indafotó - mese)