A Nagy-Magyarország alakú erdő létezik

Meg egy csomó más furcsa faültetés, az egyiket Csontváry is megörökítette

2012.08.17. 12:40

faformak.png

Nagy visszhangot váltott ki a Nagy-Magyarország alakú fenyőerdőfoltról szóló poszt, mely lombhullatás után válik láthatóvá a Budai-hegyekben. A legkülönfélébb légi és űrfelvételeken próbáltunk utánajárni a dolognak - hiába. Alighanem azért, mert ezek nem repülőknek és űrhajóknak készültek, hanem a hegyoldal mellett sétálóknak. Fényképe sajnos senkinek sem akadt olvasóink közül, szóval az illusztrációra még pár hónapot várni kell. Viszont a Pilisi Parkerdő megerősítette a legendát. Mint kérdésemre Vígh Andrea, kommunikációs előadó elmondta:

A hír igaz. Van a Nyéki-hegy oldalán egy fenyves folt, aminek az alakja egy kis képzelőerő segítségével lehet a Nagy-Magyarország is. Az erdészetnél régebb óta dolgozó kollégák úgy tudják, hogy ez a fenyőfolt tudatosan lett ilyen alakúra ültetve, de nem tudtak  választ adni arra, hogy ki és mikor telepítette a fenyvest. Megpróbáltuk felkutatni a régi üzemterveket, hátha van bennük valami utalás a folt eredetére, de az erdészetnél meglévő régi üzemtervekben is már idős állományként szerepel a fenyő és semmilyen utalást nem találtunk az eredetre vonatkozóan.

Persze kíváncsi voltam az erdő további sorsára is, amire azt a választ kaptam, hogy:

Az erdőrészlet, amely a feketefenyves foltot tartalmazza 24,4 ha területű, védelmi rendeltetésű talajvédő erdő, gyakorlatilag nincs vágáskora, faanyagtermelést nem szolgáló üzemmódban van. A feketefenyő idővel elöregszik, elszárad. Jelenleg nem tudjuk, hogy a feketefenyves területén az erdőfelújítás, ha szükségessé válik milyen módon oldható meg.

site-of-the-forest-swastika

Nos legalább nincs veszélyben. De nem ez (volt) az egyetlen olyan facsoport, mely az alakjával üzent. Néhány éve jelent meg a világsajtóban például egy horogkereszt alakú erdőfolt, amit a 30-as évek náci Németországban ültettek. Ezt sajnos a felfedezés után elpusztították (ráadásul két ütemben 1996-ban, majd 2000-ben). Szomorú, hogy ennyire nem értették, egy fa nem lehet náci és akármilyen szörnyű hatalom dicsőítésére ültették, mégis csak egy 60-70 éves, élő tájépítészeti alkotás volt. (Tipp: lakitFotó: Atlas Obscura)

jpg fotok%5B1%5D

Van Magyarországon is ismert felirat, aminek azonban épp ellentétes üzenete van - emiatt szerencsére mind a mai napig fennmaradt. Ez a PAX (latinul béke) szó az M7-es mellett Sóskútnál. (Ezt többen is ajánlottátok, köszönöm! Fotó: legierdeszet.com)

Bár a Wikipédia szerint vagy ötven éve ültethették, de eredetéről ott nem tudnak semmit. Pedig lehet tudni, ki tervezte és kik telepítették.

Az Erdő egyik 1971-es számában az olvasható, hogy:

"A balatoni M7-es autópálya men­tén a fiatalok által erdősített PAX maradandóan hirdeti fiataljaink békesze­retetét, jövőt építő munkáját. A munka beindításában, szervezésében sokat fá­radozik a Budai Járási Pártbizottság. A telepítés szakmai vezetését a Telki Erdő és Vadgazdaság végzi."

A folyóirat egyik 1991-es számában (akkorra már visszanyerte eredeti címét: Erdészeti Lapok), szerepel egy nekrológ Mészöly Győzőről. Mint írják:

"Munkásságának szellemét hirdeti a jövő számára is az érd-sóskúti fennsíkon az M7-es autópálya mellett, ötlete alapján, a feketefenyő-erdősítésből létesült „PAX" felirat. Tevékeny, alkotó életének emlékét megőrzik a magyar erdők, a magyar erdésztársadalom és mindazok, akik ismerték és szerették öt."

Reméljük még sokáig fennmarad! Hasonló feliratra (csak persze oroszul: MIR, ciril betűkkel: MUP) figyelmeztetett Mj Kárpátalján:

"Úrmező határában is van egy domb Bustyaháza és Técső között, aminek az oldalán úgy ültették a fákat, hogy cirill betűs MIR feliratot alkossanak"

Ezt sajnos nem találtam meg - van, akinek megvan?*

olimpiai karikák fából

Ebből a korból származhatnak ezek az olimpiai karikák is, amelyeket szintén az M7-es mellett figyelhetünk meg Budaörs és Budapest határán. Ahogy a Google Maps-en is látszik:

Van azonban olyan mintára ültetett erdőfolt, ami nem csak hogy nincs meg, de fénykép sem maradt fönn róla. Festmény viszont igen! Nem is akárkitől, Csontváry Kosztka Tivadar festette meg Selmecbánya látképét, melyen szerepel egy fura E betű, mely mindig is mozgatta a fantáziám.

ATZ2[1]

Mint Aesculus, a Táj-kert bloggere írta, ezt Erzsébet királynő tiszteletére ültették az ottani erdészhallgatók. Fura, hogy pont ugyanezt a képet emlegette gigabursch. Szerinte a baloldali hegyen is Nagy-Magyarország képe tűnik fel - tarvágásként. Ebben nem vagyok biztos, bár tagadhatatlanul jobban hasonlít rá, mint az a fenyőfolt, amelyik az egész poszt alapját adja. (Ez csak részlet a képből! A teljes festmény itt tekinthető meg a Wikipédián.)

*Frissítve: Gilicze Bálint megtalálta a megoldást, mint írja:

Megvan a Técső melletti MIR-felirat egy kis dombon, az M tisztán látszik, a cirill I halványabban, a cirill R pedig alig kivehető. Íme: http://goo.gl/maps/HO6Ef 

AVts[1].jpeg

Érdekel a tájépítészet? Kövess Facebookon, Twitteren és Instagramon!

Dr. Máriás

Botrányalbum - 150 festmény tanulságos és vicces tanmesével

MEGVESZEM
Frontvonal

Érdekel a sport? Szereted a sikersztorikat?
Most 184 olimpiai arany történetét olvashatod el féláron!

MEGVESZEM