Eltűnhet Budapestről a sárga keramitburkolat. Az utolsó ilyen utcák egyikét aszfaltozzák le hamarosan

2012.09.03. 12:38

torolheto.jpg

Fotó: Vargosz/ÉLETképek

Annyira ismerős. Mintha tegnap láttam volna valahol. De aztán lehet, hogy tényleg csak gyerekkoromból emlékszem a sárga keramitkockákra? Ha tudjátok merre találni ilyet Budapesten, osszátok meg velünk!

Szia!

Egy szomorú hírrel kereslek: úgy tűnik el fog tűnni Budapest egyik utolsó sárga keramitköves utcájának a burkolata Pestújhelyről :(

Épp a Te oldaladon esett róla szó két éve, ott a hozzászólásokban felsorolták, hogy hol látni még sárga keramitkockás burkolatú utcát. Akkor Pesterzsébet néhány kertvárosi utcáját említették, talán a XIII. kerületi Szent László utcát, valamint az újpesti Bem utcát, s a most halálra ítélt XV. kerületi Gergő utcát. Az újpesti Bem utcában nincs sárga keramit, a Szent Lászlóról és az erzsébeti utcákról jó lenne információkat szerezni, nem voltam arrafelé mostanság.

hg.hu utcaburkolatos cikkének hozzászólásai közt a Móricz Zsigmond körteret is említik, valóban nekem is rémlik valami, de már rég építési terület, nem tudom megvannak-e még a sárga kockák.

Szóval lehet, ez az utolsó.

Persze, tudom, autósként esőben halálos tud lenni a keramit, van miért utálni, de a pestújhelyi Gergő utca kapcsán olyan kis forgalmú mellékutcáról van szó, amelyekbe csak hazajárnak a lakók. Ez az utcácska pestújhelyen szó szerint egy színfolt, a főútról (Pestújhelyi út) benézve végigsárgállik az egész, ráadásul egy színes fekvőrendőrt is beépítettek az utca elejére korábban.

A BME építészmérnöki kara egyik tanárának, Perczel Annának a 2010-es gyűjtése szerint az 1898-ban kialakult utca és burkolata "helytörténeti értékként védendő utcaszakasz, illetve keramit burkolat, a hiányzó burkolati részek és a fasor hiányzó részeinek pótlásával". Nem tudom, ez a dokumentum eljutott-e illetékesek asztalára. A doksi innen letölthető: http://href.hu/x/idlm

Vicces még, hogy a Rákospalotai Múzeum (mely persze nem Rákospalotán van, hanem Pestújhelyen :) történetesen épp a sárgakeramitos Gergő utca sarkán van. S ha már sarok: a helytörténeti gyűjtemény munkatársai kicsit a sarkukra állhattak volna, hogy megmentsék a burkolatot - a magam részéről kíváncsi lennék a véleményükre.

De talán még nem késő! Én magam ugyan az Életképek című helyi lap július 2-i számában bukkantam a hírre, és valóban, már május végén meghirdettek egy ajánlatkérési felkérést a tervezésre, de egy augusztusi előterjesztésben azt olvasom, hogy a Gergő utca burkolására szánt pénzt a tervezés elhúzódása miatt egy másik utca felújítására fordítják.

Talán van remény, hogy idén nem kezdik felszedni a köveket.

Bár nem lakom ott (még csak nem is pestújhelyi vagyok), de szerintem meg lehetne hagyni ezt az egy utcányi sárgakeramitot. Nem csak a helyi értéke miatt, de lassan egész Budapesten ez lesz az utolsó, s így várostörténeti értékkel is bír. Írják: rossz állapotban van már a burkolat, de biztosan ki lehet azt javítani. Ha 1898-ban le tudták burkolni az utcát, talán még megy ma is.

Ha ezt felszámolják, lassan nem lehet sehol sem haladni "a sárgaköves úton..."

Kíváncsi vagyok a Te véleményedre is, illetve ha megírnád a sztorit, talán lennének támogatói a Gergő utcai keramit meghagyásának és felújításának.

Kösz a figyelmet, szevasz!

Gábor

(aki kicsit bánatos, hogy Pestújhely minden igyekezete ellenére sem került be a városnegyed-bajnokság nomináltjai közé, de még bánatosabb lesz, ha a Gergő utcából eltűnik a sárga keramit).

Sárga keramit a Gergő utcában - háttérben az újpalotai lakótelep

Ti tudtok valamit a Szent Lászlóról és az említett erzsébeti utcákról? Vagy ismertek még valamerre sárga keramitos közterületet? Kommentbe vele!