Rendőrautó-múzeum nyílhat Kőbányán. Elbontani drágább lenne a lepukkant épületet, mely a meg nem épült metró kijárata lett volna

2012.11.28. 08:51

Ilyen volt már 2004-ben is. Fotó: Barakonyi Szabolcs/index.hu - több képért katt 

"Jelenleg nincs százmillió forint a Liget téri torzó lebontására, így jobb híján rendőrségi „járműmúzeumnak” adhat ideiglenes otthont. A végcél persze a dózerolás." - adta hírül a 10kerkult.hu, mely rendszeresen tudósít a kőbányai önkormányzat közmeghallgatásairól. 

A szóban forgó "Liget téri torzó" egy kőbányai szolgáltatóházat és egy hozzá kapcsolódó aluljárót jelent, amelyről időről időre megjelentek riportok a sajtóban, mint Budapest egyik legsötétebb, legmocskosabb helyéről. Beláthatatlan alakja miatt rendszeresen feltörték az itt található boltokat, később pedig ideális hajléktalantanyává vált, míg végül lezárták.

Elsőre teljesen érthetetlen, miért kell egy egy ennyire kevéssé frekventált helyre ilyen böszme nagy aluljáró. A megoldás: ez lett volna a kettes metró leágazásának egyik végállomása - még a hetvenes évek végén is dédelgettek ilyen álmokat vezetőink. A Népstadionnál lett volna a lecsatlakozás, a cél pedig az akkor még nagy forgalmú Vásárváros (Hungexpo) elérése volt. (A meg nem valósult budapesti metróálmokról bővebben itt olvashattok, a Liget tér kialakulásáról és a hozzá kapcsolódó tervekről pedig itt.)

 

(Ebben bíztak:1977)

A Mázsa és a Liget teret elvileg most uniós forrásokból felújítják, de a nem létező metró kijáratára sajnos nem jutott pénz. Még egy sima bontás is 100 millió forintba kerülne. Így került képbe a rendőrautó-múzeum ötlete. Mint a 10kerkult.hu írja:

"Egy 2011-es decemberi képviselő-testületi ülésen elvi döntés is volt az építmény elbontásáról. Ebből ugye nem lett semmi. Annyi történt, hogy az önkormányzat kiírt egy ötletpályázatot, hogy kiderüljön, kívülálló szakértők, hogyan képzelik a tér jövőjét – a pályázat lezajlott, tervrajzok is készültek, de egyelőre mindegyiket a fiókba tették.

A közmeghallgatáson Kovács Róbert polgármester elmondta, hogy az áldatlan állapotokat megszűntették, így több köbméter hulladékot elvittek, kitakarították, lezárták az alsó részt. Megjegyezte, hogy „nehéz hasznosítása, mivel kereskedelmi funkcióra alkalmatlan”, ám érkezett egy megfontolandó ajánlat az önkormányzathoz, amivel átmenetileg funkciót kaphat az ingatlan. Mint mondta, a rendőrség szívesen elhelyezné itt az „old timer” járműveit, amolyan múzeumot rendezne be, egyúttal az őrzés és a biztonság is megoldott lenne."

Nekem - minden irónia nélkül - tetszik az ötlet. A romkocsma piac telítődött (már a romantikus műromok mintájára műromkocsmák is vannak), ideje feljebb lépnünk a Maslow-rompiramison a rommúzeumok felé. Az pedig, hogy egy állami szerv, sőt maga a rendőrség száll be ebbe a foglaltházízű, underground kultos milliőbe, a világon egyedülálló. Ráadásul a választás azért is szerencsés, mert a rendőrségi tulajdont fenyegeti talán legkevésbé az ellopás veszélye - az őrzést itt a legkönnyebb megoldani. Szóval hajrá!

 

Tetszene! (fotó: TotalCar)