Borsod 2050 - kincsek és futurisztikus elképzelések az ipari tájban

2013.01.25. 13:45

Diósgyőri hűtőtornyok - Pogonyi Dávid - Borsod2050

Fotó: Pogonyi Dávid - Borsod2050

Miskolc és környékének már sikerült némileg megszabadulnia az "acélváros imázsától", amiben elévülhetetlen érdemeket szereztek a településmarketing iskolapéldájának tekinthető Operafesztivál lelkes szervezői. A jövőt soha nem lehet elképzelni a meglevő adottságok kihasználása nélkül, fontos arra koncentrálni, hogyan fordíthatjuk hasznunkra azt, ami esetleg most még inkább negatívumként jelenik meg. 

Miskolcon, a Rákóczi-házban egy igen érdekes kiállítás nyílt tegnap, mely egyrészt összeszedi a jelenlegi értékes, potenciált rejtő táji elemeket, másrészt kísérletet tesz arra, hogy elképzelje Borsod jövőjét. Távoli jövőjét, 2050-ben, hisz, ahogy írják: ez az "időtávlat lehalkítja napjaink problémáinak zaját, és szabadabbra engedi a képzeletet".

Sőt, ennél még többről van szó. Ajánlójuk szerint:

 

"A Borsodi ipari táj túránk egy kísérlet ezen aktív szerepvállalásra, amelyben az ipari örökségek védelmének hangsúlyozásán túl, egy tematikus útvonal mentén ismerhetjük meg az ipari múlt emlékeit az egyedülálló természeti, népi építészeti és kulturális értékek mellett.

A kiállításon ez a képzeletbeli túra egy fotósorozatként jelenik meg, alatta pedig az útvonal helyszíneire és adottságaira reagáló inspiráló példák és tanulmánytervek szerepelnek. E kísérletben mi csak kialakítottuk a kereteket,elkezdtük az út egyes pontjaiban rejlő lehetőségek megfogalmazását, majd téged hívunk a túrát építő közös játékra. A kiállítás végén jelöld meg az interaktív térképen a számodra fontos vagy megőrzendő helyeket, mert mindenki hozzáadhatja tájtúrához saját tervét és vízióját. Mert rajtad is múlik! 

A kiállításhoz kapcsolódva tematikus műhelybeszélgetés-sorozatot rendezünk január 31-től március végéig csütörtökönként 17 órától a Rákóczi-házban. 
 

A kiállítás április 2-ig látogatható vasárnap és hétfő kivételével 9 – 17 óra között."

 Jósvafői református templom

A kiállításhoz egy honlap is tartozikmely -  ugyan kissé nehezen kezelhető, de - bemutatja az elképzeléseket, helyszíneket. Érdemes böngészni!

A felsorolt értékek közt persze olyan hagyományos kincsek is helyt kapnak, mint jósvafői vagy a rudabányai református templom festett kazettái vagy a hucul ménes...

Hucul ménes - Borsod2050

... de olyan ipartörténeti emlékek is, amelyekre talán kevesebben gondolunk, mint a nyitóképen látható hűtőtornyok vagy az alábbi téglakerítés.

 

Téglagyár Serényfalván - Borsod2050

 

A jövőt bemutató tervek pedig egészen sokfélék, színesek. Számos köztük sikeres külföldi mintákat mutat be, mint amilyen a Felhagyott Tárnák Ünnepe a Rurh-vidéken vagy egy lápjáró ösvény Svédországból.

Felhagyott bányaaknák ünnepe

Vannak átfogó koncepciók egy-egy terület újrahasznosítására, mint amilyen Gömörszőlős fenntartható faluvá alakítása, vagy az ózdi gyárterület rekultivációja, míg mások csak egy-egy apróságra fókuszáltak. Mondjuk kilátót terveznek a gyártelep mellé, hogy be lehessen látni az ipari negyedbe, esetleg a falon át lehessen bekukucskálni (mint a manchesteri textilüzem kihalt telepére).

Kukucskáló az ózdi gyártelepre

A legörömtelibbek a már megvalósult civil kezdeményezések Bódvalenkétől Miskolcig, a legérdekesebbek pedig talán a tájsebek felhasználása. Mint lehet kezdeni egy félig elbontott hegyen létrejött mesterséges fennsíkkal, egy kimustrált kőzúzógéppel vagy egy meddőhányóval?

Régi adósság lenne végre a világhírű ősmajom - a Rudaphitecus - lelőhelyének méltó bemutatása is.

Rudaphitecus lelőhelye - Borsod2050

Még több tervet, gyönyörű képet és elképzelést a borsod2050.hu oldalon találtok, vagy természetesen a kiállításon.