FRISSÍTVE! Favágás a Duna-parton. Ennek a fának a kidöntésére nem nagyon találok magyarázatot

2013.09.13. 10:41

FRISSÍTVE: Mint kiderült, Rogán sem tudott az Olimpiai parkban történt favágásról. Közleménye itt olvasható.

A magam részéről évek óta örömmel követem figyelemmel a Belvárosban és Lipótvárosban zajló köztérmegújításokat, szerintem egész budapesti szinten is példaértékűek, legyen szó az Új Főutcaáról, a Március 15-e térről, vagy akár  a Ferenciek teréről. Sőt a Kossuth tér újjászületése is nagyon tetszik. (Az más kérdés, hogy az Erzsébettől ökölbe szorul a kezem.) Kiváltképp tudok örülni, amikor nem állnak neki esztelenül fákat vágni: például volt olyan blogger, aki a Duna-korzó felpúposodott gyökerű fáinak kivágását javasolta, a jelenlegi tervek szerint megmentik őket a kerület.

Ugyanakkor az Olimpiai-parknál most egy jókora fát vágtak ki, amire kivülállóként nem nagyon tudok magyarázatot találni - még úgy sem, hogy magával a park megújításával teljesen egyetértek. Olvasónk levele alant:

Szevasztok,

a Duna-parton Rogán épp most vágatta ki a pesti Duna-part valószínűleg legnagyobb, legöregebb és jelképértékű fáját a Fehér ház és az Olimpiai park között.

A kivágással kapcsolatban:

1. Rogán két éve sok tízmillióért újíttatta fel az Olimpiai park és a Fehér ház között lévő részt, amit most letaroltak.
2. A fának (ahogy a fotókon is látszik) semmi baja nem volt, teljesen egészséges, semmiképp nem balestveszélyes gyönyörű platán volt, naponta százak (!) játszottak a gyerekeikkel alatta, sétálttatták a kutyájukat erre.
3. Rogán szokásos módon vezette félre a környék lakosságát: a kerületi újságban a szomszéd Falék Miksa utcai fasor felújítása kapcsán szeptember 7-én közölték " "Mindenkit értesítünk és meghívunk a bejárásra az érintettek közül és lehetőséget adunk arra, hogy elmondják a véleményüket, ötleteiket." Mai Belváros 2013. szept. 7. 5. oldal
4. Már ebben a cikkben előre vetítik, hogy "a növények többsége rossz állapotban van és a közbiztonság érdekében ki kell vágni őket…"
5. Ugyanakkor a Falk MIksa utcától egyetlen háznyira lévő, a Belváros egyik legöregebb, és legnagyobb fájával kapcsolatban senkit nem kérdeztek meg, a fa pedig bizonyíthatóan egészséges volt.
6. Rogán nagyobb puszítítást végzett a belvárosi fák között, mint az 1838-as jeges ár, ami a BTM új állandó kiállításán a város történetének eddigi legsúlyosabb természeti katasztrófájaként szerepel:
- titokban, rendőrsorfallal védve kivágattta a Károlyi szobor melletti teljes parkot
- ugyancsak sorfallal védve kivágatta a Parlament előtti hársfasort - ahol döbbenetes módon arra hivatkoztak, hogy a fasor eltakarja a Parlamentet (!) rontja a tér látványát. (Zárójelben: József Nádor számtalan nagyszerű gondolata mellett egy katasztrófális városterveztési hibájához ragaszkodott: szerinte "a fasor nem való városba!" - ezért van Pesten oly kevés fa és fasor. Persze József nádor számtalan pozitív dolgot is tett, de talán nem az egyetlen tévedését kellene átvenni.)
- kivágatta az Olimpiai park déli, Markó utcai részén a fák nagy részét
- kivágatta a Pesti Duna part talán legörgebb, de mindenképp a legszebb, teljesen egészséges, jelkép szerű fáját. Először kerítéssel körülvetette, hogy senki ne tudjon a közelébe menni, majd olyan fotókat tetetett közzé a terület felújításáról, amiken csak az Olipiai park közepéig látszik a felújított rész (tehát épeszű embernek eszébe se jutott,hogy ezt az évszázados fát is kivágják), lakossági fórumon és újságcikkben a fenti módon félrevezette a környék lakóit, majd hajnalban kezdve a munkát kivágatta a fát.

Noha a fa a képvisekői irodaház mellett van és pl. Schiffer képviselő úr igen közel lakik hozzá, a polgármester úrral rendkívül szívélyes kapcsolatot ápoló öko párt sem előtte, sem közben, sem utólag nem tiltakozott. Ahogy nem tiltakozott most se a Levegő munkacsoport, de nem is láncolta magát a fához se a Greenpeace, se pedig (a hazaáruló, természetromboló stbstb szoclibek idején) oly harcos, azóta hangja semm hallható Lányi András - és akkor a többi, állami támogatásból élő zöld klubról, csoportról, szervezetről nem is tettem említést.

Üdv:

F.T.

 

Annyit mindenképpen érdemes hozzáfűzni F.T. leveléhez, hogy a Kossuth tér nem kerületi, hanem állami terület, és hogy a bár a favágással én sem szimpatizáltam, az ottani átalakítás azért védhető.

AMint választ kapunk az önkormányzattól, jelentkezem!