Megnéztük, mi van a kormányzati negyed helyén. Hat éve lakatlanul pusztul, ötleteket várnak az ideiglenes hasznosítására

2014.01.23. 18:01

Hat éve áll üresen egy jókora terület a Nyugat pályaudvar mellett. Ide épült volna a kormányzati negyed, de aztán ugye nem lett belőle semmi. Ennyi idő alatt minden mozdítható értéket kiloptak belőle, épületei romosodnak pusztulnak, végleges megoldás nincs a láthatáron. Lehet, hogy jó lenne valami ideiglenes hasznosítás után nézni? Kicsit körüljártuk a héten, mi a helyzet benn, és most megmutatjuk!

A kormányzati negyed terve különleges helyet foglal el a látványterven jól mutató, ám soha meg nem valósult beruházások közt. Egyrészt mert állami fejlesztésről volt szó, másrészt - és ez talán sokkal fontosabb - belekezdtek a megvalósításba, még ha tényleg csak az első lépéseikig jutottak is.

Ám ez a néhány lépés - a MÁV-tól átvették a Nyugati pályaudvar, Podmaniczky utca és Ferdinánd híd által határolt területet, felszedték a vágányokat és lebontottak pár épületet - elegendő volt arra, hogy megpecsételje a terület sorsát. (A kormányzati negyed történetéről érdemes elolvasni a Fővárosi blog posztjait, melyek összefoglalják az eseményeket a tervezéstől csúfos bukásig.)

A projekt 2008. januári lefújása óta (akkoriban kézzel-lábbal tiltakozott a kormány a kifejezés ellen, folyamatosan csak "felfüggesztésről" beszéltek) gyakorlatilag csak pusztul a terület. Pletykák szerint először bennfentesek hordtak ki egy csomó értéket teherautókkal, utána a fémgyűjtők vették kezelésbe a területet. Ma már szinte életveszélyes bemenni ide sötétben, annyi a fedetlenül tátongó akna.

IMG 3070 resize

Civil bejárás a grundon - fotók: Schanz Judit - KÉK 

Viszont ma már őrzik a területet. Ez ugyan megakadályozza a további rongálásokat, de az üresen álló, fűtetlen, karbantartás nélküli épületek attól még folyamatosan pusztulnak. Hogy mit lehetne kezdeni a területtel? Természetesen amikor kiderült, hogy nem lesz kormányzati negyed, felmerült egy csomó elképzelés, ám mindegyik nagyszabású fejlesztést vizionált. Érdekes, hogy a Fidesz az előző választások előtt például még ide álmodta programjában a múzeumi negyedet.

Hogy miért nem történt semmi mostanáig? Alighanem azért, mert végleges megoldásra nem volt pénz, Budapesten pedig még mindig nincs hagyománya az ideiglenes hasznosításnak. Pedig egyáltalán nem bűn nem az örökkévalóságban, hanem meghatározott időben gondolkodni. (Persze nem árt előre tisztázni ilyenkor, miről is van szó, mert akkor nincs meglepetés, mikor jön a végleges megoldás - mint a Millenáris esetében az irodaházak építésekor.)

Fotók: Schanz Judit - KÉK.

Amikor a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) elindította Lakatlan programját, először csak figyelemfelhívásról szólt az egész. Most viszont eljött a cselekvés ideje: úgy tűnik szerencsésen állnak a csillagok ahhoz, hogy egy klassz projektet jöjjön össze ezen a város közepén lakatlanul álló óriási grundon, amihez ők a civil és lakossági kezdeményezéseket juttathatják el az illetékesekhez.

A terület ugyanis jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez tartozik, aki hat éven belül nem kívánja hasznosítani területet (utána homályos tervek vannak állami irodák fejlesztéséről, de erről korai lenne beszélni). Ha nem kell költeniük rá, akkor nem állnak semmilyen ideiglenes hasznosítás útjába. A Fővárosi és a Terézvárosi Önkormányzat is benne van abban, hogy az elkövetkező fél évtizedre valahogy hasznosítsák a területet, az utóbbi erre pénzt is hajlandó áldozni.

Na de mi is van a területen?

A jókora placc - a Nyugati Grund, ahogy a projektben nevezik - nagy része üres, de betondarabokkal, törmelékkel borított, ott vannak még az elbontott épületek pincéi, a terület tele van a már említett fedetlen "csapdákkal".

Fotók: Schanz Judit - KÉK.

A Podmaniczky utca felől három kétszintes épület határolja. Kettő befelé nyílik, az egyik - ez egy orvosi rendelője volt a vasutasoknak - az utca felé. Vannak figyelemre méltó részleteik, például a legkeletibb lépcsőháza az íves korlátokkal.

Fotók: Schanz Judit - KÉK.

Bár lépcsőházban és korlátban a középső is nagyon hangulatos.

Fotók: Schanz Judit - KÉK.

A legérdekesebbek a monumentális szerelőcsarnokok a Ferdinánd hídnál. A falra ragasztott naptár mutatja, hogy itt még 2007-ben munka folyt (hol vannak a régi szép idők, amikor még rendes pucér nős naptárak voltak a műhelyek falán, nem ilyen céges, bikinis izék).

Na ez saját telós fotó.

Ma már olyanok, mintha évtizedek óta üresen állnának.

Fotók: Schanz Judit - KÉK.

A gigantikus kapuk előtt állva úgy érzi az ember, mintha egy fantasy filmben érkezett volna valami titokzatos csarnok elé, és belépve rárontanának a zombik.

Fotók: Schanz Judit - KÉK.

Mit lehet kezdeni vele?

A kerületi önkormányzat leginkább sport és kulturális hasznosításban gondolkodik. Első körben a területet raknák rendbe: sportpályák épülhetnének ide - simán lenne hely itt focizni is -, futókör, de a bringás fejlesztésektől sem határolódnak el. Bár a területen álló összes épületre megvan a bontási engedély, nem áll szándékukban egyelőre semmit sem lebontani - legfeljebb a toldásoktól szabadítanák meg a házakat.

Fotók: Schanz Judit - KÉK.

A Podmaniczky utca mentén álló épületek ugyanis természetes zajfogóként működnek. A belső oldalon állva szinte semmi nem szűrődik be, a vonathangok pedig kifejezetten kedves piknikkísérők. Gyerekként aligha tudnék jobb játszóteret elképzelni, mint ahonnan vonatokat láthatok!

A három épület közötti összekötő utólagos toldásokat tehát elbontanák, ezáltal megnyílhatna a terület ebből az irányból is. Mint a képen látható, az így újra feltáruló közök ráadásul a betorkoló mellékutcákkal esnek nagyjából egy vonalba. Ha ide zebrák is kerülnének, az nem csak a szóban forgó területnek, de az attól délre fekvő középső Terézvárosnak is előnyére válna.

1000

1000

1000

Egyelőre az épületek földszintjének hasznosításában gondolkodnak. Mosdó, büfé, öltöző, bringapont ilyesmi. A csarnokok a következő ütemben kerülnének sorra.

A KÉK most ott tart, hogy várja a tippeket. Ugyanis most tényleg nagyon szabad a pálya. Van egy csomó civil szervezet, amelyik örömmel venne részt az ideiglenes hasznosításban, és Terézváros is hajlandó áldozni az ügy érdekében - várják az ötleteket!

Természetesen ne űrhajókikötőt álmodjatok ide, múzeumnegyedet, meg focistadiont, hanem valami ideigleneset, aminek mindenki örülne.

Akár már ide kommentekbe is jöhetnek az elképzelések, de a helyszínen is elmondhatod a véleményed, mert most egy nyilvános bejárást szerveznek február 5-én, amin - előzetes regisztráció után - bárki részt vehet. Másnap a Rögtön jövök! Projekt Galériában lesz egy nyilvános beszélgetés, ahol szintén midneki elmondhatja mit gondol a helyszín jövőjéről. Mindkét programról itt találjátok a részleteket

Szóval? Mi legyen a Nyugati Grund helyén? Meg egyáltalán mi legyen a neve? (Bár nekem ez speciel tetszik.)

Még több fotó itt van a bejárásról.

[Fotók: Schanz Judit - KÉK, kivéve a bikinis csajos naptáras, mert azt én lőttem telefonnal.  A nyitógifben a kormányzati negyed látványterve: Team0708]