Budapest legkülönösebb fesztiválja indul ma a város több pontján

2014.09.19. 13:38

Oké egy fesztiválért ritkán szokott az ember azért lelekesedni, mert marha érdekes helyen tartják. Kivételek azért vannak. Ilyen például a Nyitva! fesztivál, ahol épp a helyszín a lényeg: Budapest régóta bezárt üzlethelyiségei lesznek azok.

Arról, hogy milyen szomorúak az utcák a bezárt, bedeszkázott, porlepte kirakatú, elszázforintosboltosodó üzlethelyiségekkel, nos arról már nagyon sokat írtam.

A Kortárs Építészeti Központ viszont kesergés helyett folyamatosan tenni próbál valamit. Tulajdonképpen ide kapcsolódik a kihasználatlan épületeket gyűjtő Lakatlan projekjük és a civil szerevzeteket az ingatlantulajdonosokkal összekapcsoló Töltsd újra! program is.

szekacs peter
Fotó: kek.org

A ma kezdődő Nyitva! fesztivál - amit a KÉK a Fővárosi Önkormányzattal együtt szervez - pedig ennél is nagyobbat dobbant: régóta kiadatlan budapesti üzlethelyiségek nyílnak meg egy hónapra és telnek meg élettel.

Ide is kopizom a lényeget:

"A fesztiválon résztvevő önkormányzati- és magántulajdonosok egy személyes, bizalmi kapcsolaton alapuló, újszerű ingatlanközvetítésre mondtak igent, mikor felajánlották kiadatlan helyiségüket. A beköltözők hosszútávú bérlőkké válhatnak - és válnak is, ahogy az már egy-két szervezet esetében most látszik. Emellett a potenciális vásárlóközönség a helyiségeket használat közben láthatja, ezzel is segítve azok értékesítését.

 A helyiségekbe beköltöző, feltörekvő projektek nagyobb elköteleződés nélkül próbálhatják ki egy bérelt üzlethelyiség előnyeit  az ingatlanok hasznosítása mellett a program fontos célja, hogy serkentse a vállalkozó kedvet. A pályázati úton kiválasztott projektek palettája rendkívül sokszínű. A beköltözők közt van például egészséges élelmiszert készítő csapat, természettudományos oktatócsoport vagy állami gondozott gyerekeket segítő társadalmi vállalkozás. Városszerte várhatóan 10-15 üzlet éled fel az egy hónap folyamán, melyek szeptember 19-től kezdődően különböző ütemezéssel nyílnak meg.

A szervezők hisznek benne, hogy az a város, ahol a lakosság használhatja és kihasználhatja a mellőzött erőforrásokat, egy fenntartható város, ahol teret kap a közösség, a tudás és a kreativitás. Az üres ingatlanok használatba vétele fontos lépés Budapestnek: az utcai jelenlét nem csak az innovatív gazdasági, társadalmi és kulturális vállalkozások számára jelent egyedülálló lehetőséget, de a közterek rehabilitációjához, a helyi közösségek építéséhez is hozzájárul.

 A beköltöző projektekkel, programokkal és helyszínekkel kapcsolatos, folyamatosan frissülő információk megtalálhatók a www.nyitvafesztival.hu és a www.facebook.com/nyitvafesztival oldalon."

Bár Urbanista szempontból persze maga a jelenség az érdekes, meg a hasznosítás, élettel megtöltés és ilyenek, azért ne feledkezzünk el arról, hogy a fesztiválon egy csomó jó program is lesz. Érdemes böngészni a honlapot.

A magam részéről a Balkantango Velofetish kiállítását és az övegesprofesszoroid KwakLab programját ajánlom szíves figyelmetekbe.

Hamarosan további üzlethelyiséges programokkal jelentkezünk, legyetk addig is türelemmel, tessék fesztiválozni.