Magyar menekülttáborterv nyert díjat Bejrútban

2014.10.18. 08:17

Menükeltábortervvel nyert különdíjat két magyar alkotó csütörtök este Bejrútban.  Egész pontosan a pécsi, fenntartható építészettel foglalkozó ArchSus Csoport két tagja, Szabadics Attila és Rácz Mónica kapta meg a különdíjat a  Holcim Awards fenntartható építészeti világverseny afrikai és közel-keleti régiójában.

Mégpedig a 70 000 főt befogadó délkelet-mauritániai Mbera menekülttábor egészségügyi központjának és iskolájának tervéért.

Korábbi magyar sikerek

Nem ez az első magyar siker a kétmillió dollár összdíjazású Holcim Awards fenntartható építészeti világversenyen.

Az európai régióban Next Generation kategóriában 2014-ben negyedik helyezést ért el Dankházi András "Szimbiotikus vízszolgáltatás és tájregeneráció" című munkája.

A terv konkrét problémára kínál megoldást: az épület a környező hőerőművekből kibocsájtott hűtővizet hasznosítja újra sótalanítással úgy, hogy az ivóvíz-előállítás után fennmaradó magasabb sókoncentrációjú vizet a struktúra megőrzésére és a környező sós mocsárkert táplálására fordítja, a tetőre tervezett, hőcserével üzemeltetett medencék tovább csökkentik az erőművekből kifolyó víz környezeti hatását.

A versenyen már korábban is születettek magyar sikerek: a 2008/2009-es versenyen Janesch Péter projektje megnyerte az európai regionális döntőt.

A zsűri azért ítélne nekik az elismerést, mert a terv az intelligens technológiai fejlesztést ötvözi a szociális célokkal, és egyszerű, de hatékony eszközökkel 70000 ember életét teheti könnyebbé a fél-sivatagi és sivatagi területen fekvő menekülttáborban.

Különösen két technikai szempontot emeltek ki: az első a sátrak könnyű szerkezete, amelynek köszönhetően könnyen összeállíthatók, a másik a fázisváltó anyagokkal működő akkumulátorok, amelyek a nagyban segítik az életkörülmények javítását.

a14amackmr-09
Fotó: Holcimfoundation.org

A fázisváltó anyagok lényege, hogy a napközben összegyűjtött napenergiát éjaszaka fokozatosan tudják "kiengedni magukból". Leginkább olyan területeken alkalmazzák, ahol napközben nagyon meleg, éjszaka viszont nagyon hideg van. 

A projektről bővebben itt olvashattok és egy csomó képet is találtok a tervről.

Az első három helyezett amúgy ők voltak:

  1. Az ONZ Architects irodától Onat és Zeynep Öktem terve, amely Ankara ipari körzetében valósítana meg egy ökológiai parkot, amely minimális környezeti beavatkozással hozna létre közösségi teret.
  2. A libanoni Raëd Abillama Architects egy bejrúti fenyves park rehabilitációjának terve.
  3. A Dirk Donath vezette etióp projekt, amelyben a városi épületek elemeinek közel 90%-át helyi mikro-és kisvállalkozások állították elő.

A fiatal szakembereknél dél-afrikai, marokkói és libanoni pályázatok végeztek az élen.

Gratulálunk a pécsieknek, szép volt!

[via Holcim Foundation]