Gyönyörű látszóbeton templom épült Kelenföldön

2014.10.31. 13:36

Ma szentelik fel Kelenföldön a Boldog Meszlényi Zoltán-templomot, ami nem csak azért érdekes, mert 2008 óta nem épült új templom a fővárosban, hanem azért is, mert tényleg nagyon jól néz ki.

Kevés helyen van szükség új templomra Budapesten, gyakran a régiek sem kihasználtak. Talán csak a hatalmas lakótelepek azok, amelyeknél még mindig gondot jelent, hogy a hívő közösségnek nincs hova misére/istentiszteletre mennie. Bár a szimbolikus templomépítéseket alapvetően ellenzem (ezért sem támogatnám mondjuk a Regnum Marianum újjáépítését a Ligetben), ám ahol a híveknek van szüksége új helyre, ott örülök nekik. Főleg, ahol színvonalas új alkotások születnek.

A lakótelepi templomok amúgy is nagyon izgalmas építészeti kihívást jelentenek felekezettől függetlenül. A tízemeletes panelek tövébe valószínűleg a legkonzervatívabb izlésű emberek sem egy neobarokk vagy neogótikus épületet képzelnek el. (Oké, más a helyzet ott, ahol a házak ölelték körbe a templomot, mint például a rákospalotai Csobogós utcai lakótelepnél, amit Palotabarát mutatott meg nekem.)

Ki volt Meszlényi Zoltán?

A templom névadója vértanú püspök volt, akit az AVH hurcolt el 1950-ben, és ítélet nélkül tartott fogva, míg a kínzásokba bele nem halt. 2009-ben avatták boldoggá. Ez lesz az első templom, amit róla neveznek el. Életérőlitt olvashattok bővebben.

Az Etele út 3. alatt épült Boldog Meszlényi Zoltán-templomot a valóságban még nem láttam, de a képek alapján nagyon tetszik. A Jahoda és Páricsy Építésziroda tervei alapján készült ház kedves, szerethető, pedig alapvetően a látszóbeton rideg szokott lenni. Itt a belső térben azonban egy melegebb barna árnyalata van (remélem nem csak a fények játszanak a szememmel), és sokkal jobban érvényesül a világítás is. Az oltár felé egyre szűkebb és egyre melegebb terek következnek, olyan mintha egy otthonos, védő barlangba lépnénk be. A színes üvegablak pedig, amit egy hagyományosan tarka templomtérben észre sem vennénk, itt gyönyörűen érvényesül.

Emellett bátor, hogy miközben a háttérben a panelprogramos homlokzatok színesek, mer a tornya betonszínű maradni. Épp ettől lesz olyan mint egy világítótorony. Vagy hogy ne használjunk nagy szavakat, mint egy óriási utcai lámpa, amelyik messzire bevilágítja a teret.

A templom rövid története

A mai lágymányosi Szent Adalbert plébánia elődje 1930-ban lett önálló egyházközség, ekkor költözött a Fehérvári út 88. szám alá. 1933-ban épült fel kápolnájuk a Galvani úton lévő Jeruzsálem-telepen. 1940. január elsején emelték plébánia rangra az egyházközséget. 1950-től 1991-ig ennek a plébániának a tevékenysége kizárólag a templomi szolgálatra korlátozódott. A plébánia 2001-ben újra birtokba vette a Galvani úton lévő területet az ott található romos kápolnával, amelyet az egyházközség Musits Antal plébános vezetésével felújított.

Újbuda képviselő-testülete 2001-ben kötött előszerződést a XI. kerület Etele út 3. szám alatt található telekre, amelyet az önkormányzat templomépítés és plébániaközpont kialakítása céljára szándékozott átadni a helyi egyházközségnek. a Budapest-Lágymányosi Szent Adalbert Plébániának. A kerületi szabályozási terv elkészülte után a testület a 2008. június 19-i rendes nyilvános ülésén harminchárom igen szavazattal, két ellenszavazattal és három tartózkodás mellett döntött a 2743 négyzetméteres telek kilencvenkilenc évre szóló térítésmentes használatba adásáról. Az Etele út–Peztvál József utca sarkán álló területen tavaly, Szent Adalbert ünnepén, április 23-án Erdő Péter bíboros helyezte el az épület alapkövét

A templomot amúgy ma hatkor szenteli fel Erdő Péter bíboros. Ha valaki látta, milyen az épület a valóságban is, írja meg!